Forsker om Gaza-forbud: Lykketoft løber en risiko

Mogens Lykketoft burde med sin erfaring have vidst, at han pustede til ilden ved at mødes med palæstinensere, mener ekspert.

Mogens Lykketoft brude have forudset de problemer, han er kommet i med den israelske regering, mener forsker. (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Mogens Lykketoft(S), Folketingets formand, må have vidst, at han løb en risiko, da han planlagde at rejse til Gaza for at møde folk fra det palæstinensiske selvstyre, uden at han samtidig havde en aftale på plads med repræsentanter for Israel.

Det siger Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med særlig viden om Israel-Palæstina-konflikten.

Israel har forment Lykketoft adgang til Gaza på grund af den manglende aftale med israelerne.

- Det afviger fra diplomatisk kutyme, og dermed har Mogens Lykketoft nok også vidst - givet sin baggrund som udenrigsminister og mangeårig kending af konflikten - at det godt kunne give problemer.

- Det har han åbenbart været villig til set ud fra den beslutning, han har truffet, vurderer Helle Malmvig.

Israelerne bruger stærk retorik

Talsmanden for Israels udenrigsministerium kalder i Kristeligt Dagblad Lykketofts opførsel for "udiplomatisk" og situationen en "krise".

- Det lader til, at israelerne gør en stor ting ud af det. Man bevæger sig altid på en knivsæg, når man har med Israel og Palæstina at gøre. Man skal altid møde og høre begge parter for ikke at blive anset som politisk eller ensidig.

- Det er comme il faut. Ikke bare i diplomatiet, men også hvis jeg for eksempel skal holde en konference om Mellemøsten, siger Helle Malmvig.

Mogens Lykketoft forklarer, at han uden held har forsøgt at stable et møde på benene med både formanden og næstformanden for Israels parlament. Helle Malmvig understreger, at det er uklart, hvor ihærdigt de forskellige parter har forsøgt at finde sammen.

Men episoden giver "endnu et nøk i retningen af, at Danmark og den regering, der er nu, ikke er lige så proisraelsk, som de tidligere borgerlige regeringer har været," mener hun.

/ritzau/