Forsker om Huawei-frygt: Danmark må vælge mellem spionage fra Kina eller USA

Huawei er blevet udelukket fra flere landes 5G-netværk, men kan komme til at spille en hovedrolle i TDC's kommende netværk.

USA, Australien, New Zealand og Japan udelukkede sidste år Huawei fra at udvikle 5G-netværk i landene. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

I dag præsenterer regeringen sin vision for at udrulle 5G-nettet - den næste generation af internet, vi får via mobilmasterne.

Det kinesiske firma Huawei kan komme til at spille en hovedrolle i opbygningen af TDC's kommende 5G-netværk. Siden 2014 har Huawei drevet og leveret udstyr til TDC's nuværende netværk.

Men Huawei, der er verdens største producent af telekommunikationsudstyr, er blevet udelukket i flere vestlige lande på grund af frygt for kinesisk spionage.

Den kinesiske telegigant bliver i disse måneder set efter i sømmene, fordi eksperter peger på, at en kinesisk efterretningslov kan tvinge Huawei til at spionere for staten via de fremtidige 5G-netværk.

- Frygten er, at kineserne kan tvinge et firma som Huawei til at overvåge, manipulere eller slukke for kritisk infrastruktur i de lande, hvor de er installeret, siger André Ken Jakobsson, der forsker i hybrid krigsførelse ved center for militære studier på Københavns Universitet.

Vigtig for sikkerheden

5G bliver mange gange hurtigere end det nuværende 4G-netværk, og i fremtiden forventes blandt andet selvkørende biler og sundhedssystemer at være koblet på 5G-netværket.

5G bliver altså meget vigtig infrastruktur, og derfor er der så stor opmærksomhed om sikkerheden.

USA, Australien, New Zealand og Japan udelukkede sidste år Huawei fra at udvikle 5G-netværk i landene.

USA - der samtidig konkurrerer med Kina om at være førende på informationsinfrastruktur - forsøger ifølge flere amerikanske medier at overtale flere allierede til at udelukke kineserne.

Klik på kortet for at se, hvor Huawei er blevet udelukket fra 5G eller i risiko for at blive det:

Men i disse år, hvor informationsinfrastruktur er så afgørende, skal Danmark tænke sig godt om, når man vælger leverandør. Men selv hvis Danmark generelt vælger amerikansk teknologi frem for kinesisk, kan vi stadig blive udsat for spionage, siger forskeren.

- Reelt set tror jeg ikke, at der er nogen mulighed for, at et land som Danmark kan gøre sig forhåbninger om, at vi ikke kommer til at lide under overvågning og spionage fra andre lande. Det næste skridt er så, hvem vil vi helst have, gør det?

André Ken Jakobsson kalder det en "nem afgørelse".

- Med den risiko, vi ved eksisterer for aflytning af data, så vælger vi, at det er de vestlige allierede, der i hvert fald potentielt kan få adgang til det til forskel fra Kina, siger han og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at vælge amerikanerne, fordi kinesernes samfundsmodel står i så stor kontrast til den måde, vi ser os selv på i Danmark som en del af Vesten med liberal markedsøkonomi og demokrati, siger André Ken Jakobsson.

Huawei har gentagne gange afvist alle anklager om spionage - og udtalt, at selskabets udstyr aldrig er blevet brugt til at spionere.

Ved et samråd om Huawei og dansk sikkerhedspolitik 22. januar 2019 sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at han delte bekymringen omkring Huawei.

Men han slog også fast, at det er op til TDC at finde den rette leverandør, og at dansk lovgivning på nuværende tidspunkt ikke giver mulighed for at forbyde bestemte leverandører.