Tema Krigen i Syrien

Forsker: Rusland tænker stadig kun på Assad

Russisk tilbud om hjælp til moderate oprører strækker sig kun så langt, som det gavner Assad, siger lektor.

Ruslands præsident Vladimir Putin sammen med Syriens præsident Bashar-al-Assad forleden. (Foto: ALEXEY DRUZHININ © Scanpix)

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har i et interview med russisk tv åbnet op for at hjælpe syriske oprørsgrupper herunder den Frie Syriske Hær med luftangreb mod Islamisk Stat.

Men man skal ikke tro, at Rusland dermed har opgivet støtten til præsident Bashar al-Assad, som oprørerne også bekæmper. Det vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

- Det russiske perspektiv i Syrien er i første omgang at beskytte regimet og i anden omgang at lave en fredsaftale, der beskytter og inkluderer regimet, siger han.

- I det omfang at det kan lade sig gøre, så har Rusland ingen problemer med at støtte nogle oprørsgrupper, som Vesten også synes er spiselige.

Han forholder sig afventende overfor, hvad ordene fra den russiske udenrigsminister udmønter sig i på slagmarken.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen har russerne indtil videre bombet de parter, som de har opfattet som den største trussel mod præsident Bashar al-Assad, og det har inkluderet en lang række angreb mod moderate oprørere.

Det er til trods for, at Rusland hævder, at de har bombet Islamisk Stat.

- Russerne har bombet de parter, der har truet al-Assad-regimet. Det er en bred vifte af oprørere, der kan komme i klemme, siger Peter Viggo Jakobsen.

/ritzau/