Forsker: Skræmmende at Islamisk Stat er så tæt på Damaskus

Flygtningelejren Yarmouk syd for Damaskus trues både af Islamisk Stat og af tøndebomber fra præsident Assad.

I går blev 2.000 palæstinensiske flygtninge fra Yarmouk-lejren nær Syriens hovedstad Damaskus evakueret. (Foto: Motaz Mawed © Scanpix)

Situationen i flygtningelejren Yarmouk syd for Syriens hovedstad Damaskus er kaotisk. Islamisk Stat har næsten overtaget hele området, der tidligere husede 150.000 palæstinensiske flygtninge.

- Det er svært at få nyheder ud, for området er helt afskåret, siger Sune Haugbølle, som er mellemøstforsker ved Roskilde Universitet og har besøgt flygtningelejren flere gange.

Yarmouk-lejren er en bydel, der blev oprettet for de palæstinensere, der flygtede fra Palæstina i 1948. I lejren bor både rige og fattige, og flere palæstinensiske organisationer holder til der. I går blev 2.000 evakueret fra området, som 18.000 nu bor i.

Et slag om sydlig Damaskus

Sune Haugbølle har venner, som har kontakt med palæstinensiske aktivister i lejren, og de siger, at de nu kun kontrollerer en plads.

- Aktivisterne siger, at kampen om Yarmouk er et slag om det sydlige Damaskus og alle sydlige forstæder. Det er nyt, at Islamisk Stat er tilstede kun 10 kilometer fra Damaskus, Assad-regimets hjerte, og det er skræmmende, siger han.

Ifølge Sune Haugbølle har Yarmouk-lejren været afskåret fra omverdenen, fordi det syriske regime har lagt en ring omkring den.

Billeder af sultende børn

- FN har ikke kunnet få mad og medicin ind, så det har været frygtelige tilstande. Vi har set billeder af børn, der sultede ihjel samtidig med at regimet har bombet området med tøndebomber. Alene i går blev der smidt 4-5 tøndebomber mod civile i området, siger han.

- Så på den ene side står Islamisk Stat og på den anden tøndebomber fra regimet. Det er en frygtelig humanitær situation, og det fik i gå FN til at bede om adgang til området, siger han.

Lod Islamisk Stat sive ind

- Islamisk Stat samarbejder med Al-Nusra Fronten, der er al-Qaedas lokale gren, og ifølge de palæstinensiske aktivister kontrollerer Al-Nusra indgangen til flygtningelejren, og de lod Islamisk Stat sive ind., siger Sune Haugbølle.

Præsident Assad er ikke truet, mener Sune Haugbølle, men Islamisk Stat indtog i Yarmouk-lejren kan vise, at magtbalancen er ved at skifte i den syriske borgerkrig, og at luftbombardementerne fra vesten ikke har været effektive nok.

Facebook
Twitter