Forsker: Tunesere frygter forbud mod islam

Befolkningen vil demonstrere for religionsfrihed i Tunesien, siger forsker Rikke Haugbølle.

Forsker Rikke Haugbølle fra Københavns Universitet forventer, at moderate muslimer vil demonstrere for religionsfrihed i Tunesien de kommende dage. (Foto: DR2)

Tunesiens regering har besluttet at lukke 80 ikke-statslige moskéer i den kommende uge. Det sker, fordi regeringen mener, at moskéerne opfordrer til vold og ekstremisme.

Tiltaget kommer som reaktion på det blodige angreb på et badehotel i Tunesien i går, hvor 39 personer blev dræbt.

Ifølge Tunesien-ekspert ved Københavns Universitet, Rikke Hostrup Haugbølle, kan moské-lukningerne få moderate muslimer til at frygte et forbud mod at praktisere islam.

- De moderate muslimer, som udgør langt størstedelen i Tunesien, vil frygte, at der nu vil ske det samme som i Egypten. Nemlig at lukningen af moskéer er det første skridt til et reelt forbud mod islam og praktisering af religion, og at der dermed vil blive set stort på menneskerettigheder i sikkerhedens navn, siger hun til DR Nyheder.

Før det folkelige oprør i 2011, der blev starten på det såkaldte Arabiske Forår, var det forbudt at bære hovedtørklæde i det offentlige rum. Folk blev overvåget, når de gik i moskéen, og der var forbud mod politiske partier, som tog afsæt i islam.

Ifølge Rikke Haugbølle er det de tilstande, som mange moderate muslimer nu frygter, vender tilbage.

Forventer demonstrationer

Regeringens udmelding om moské-lukninger kan også føre til demonstrationer i Tunesien.

- Vi kan forvente, at der kan komme demonstrationer både i hovedstaden og rundt om i landet i dag og i de kommende dage, fordi det er vigtigt for folk at markere, at religionsfrihed også er en frihed, der er vundet med demokratiet, siger hun.

Den aktuelle politiske og økonomiske situation er skrøbelig, og Rikke Haugbølle siger, at det er vigtigt at se på, hvad der sker de kommende dage, og hvordan demokratiprocessen kommer til at udvikle sig i Tunesien.

Hun forventer dog ikke, at der kan komme decideret borgerkrig i landet.

- Det er et voldsomt ord at bruge om det her, siger hun til DR Nyheder.

Facebook
Twitter