Forsker tvivler på opgør med slavehandel: Libyen har ikke engang kontrol med hovedstaden

EU, FN og Den Afrikanske Union vil evakuere flygtninge og migranter fra Libyen.

En mor med sit barn venter på at blive sendt hjem i et af Libyens detentionscentre. (Foto: ISMAIL ZITOUNY © Scanpix)

De seneste år har Libyen været transitlandet, der kunne åbne en port til Europa for tusindvis af afrikanske flygtninge og migranter.

Det er særligt flygtninge og migranter fra Nigeria, Guinea, Elfenbenskysten og Gambia, der søger til det nordafrikanske land ved Middelhavskysten, før de søger videre mod Europa med hjælp fra menneskesmuglere.

Men den drøm kan få en brat ende. Efter de seneste dages historier om slavehandel og forfærdelige forhold, er EU, FN og Den Afrikanske Union blevet enige om, at tusindvis af migranter skal evakueres og sendes tilbage til deres hjemlande.

Ingen har kontrol i Libyen

Det er dog tvivlsomt, om aftalen overhovedet vil forbedre forholdene for migranterne i Libyen, vurderer Hans Lucht, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Den libyske regering har ikke kontrollen over Libyen. Den har dårligt nok kontrollen over hovedstaden. Så det er meget svært for de libyske myndigheder at diktere et stop for slavehandel, siger han.

Siden Libyens tidligere diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet i 2011, har landet været mærket af blandt andet borgerkrig og udpræget lovløshed.

Store dele af landet bliver styret af forskellige militser, og den centrale FN-støttede regering i landets hovedstad, Tripoli, er svag. Det er en af grundene til, at landet er blevet et transitland for afrikanere, der gerne vil til Europa.

Samtidig er det grunden til, at Hans Lucht tvivler på aftalens effekt.

- Det er ikke sikkert, at de frivilligt vil flytte sig. Nogen har det måske så skidt, at de vil gå med til det. For nogen markerer det enden på deres håb om at komme til Europa, siger han.

Flygtninge og migranter i Libyen risikerer at komme i centralregeringens detentionscentre eller at blive solgt som slaver af menneskesmuglere. (Foto: TAHA JAWASHI © Scanpix)

Evakueringsaftalen er kommet i stand, i kølvandet på at den amerikanske tv-station CNN bragte en video, der dokumenterer, at migranter og flygtninge i Libyen bliver solgt som slaver af menneskesmuglere.

Aftalen indebærer også, at Libyens premierminister, Fates el-Sarraj, har givet FN’s flygtningeagenturer lov til at få adgang til landets flygtningelejre og detentionscentre. Hvordan evakueringerne skal foregå, og hvordan forholdene for migranterne skal forbedres, er uklart.

Slavehandel har ændret dagsordenen

Siden 2015 har flere hundredetusinde flygtninge krydset Middelhavet fra Libyen. Derfor har EU-landene også haft skarpt fokus på landet for at få stoppet strømmen af flygtninge og migranter.

Tidligere på året afsatte EU eksempelvis 340 millioner kroner til at støtte de libyske myndigheder med at kontrollere grænsen samt standse både, der var på vej mod Europa.

Flere end 3.000 flygtninge og migranter er ifølge FN druknet eller forsvundet på vej over Middelhavet i år. I sidste uge blev der holdt mindehøjtidelighed i Italien, efter 26 nigerianske kvinder var druknet. (Foto: CIRO DE LUCA © Scanpix)

For to uger siden begyndte Libyen igen at trække overskrifter i alverdens medier, da amerikanske CNN udgav en video, der viser, menneskesmuglere i Libyen sælge migranter på slaveauktioner.

Afsløringen af slavehandlen har blandt andet fået Nigerias præsident til at flyve 249 migranter hjem fra Libyen.

Men videoen har også skubbet til hele debatten om migranter og flygtninge i Libyen, siger Hans Lucht.

- Hidtil har alt det her med at sende folk hjem og grænsekontrol være en meget europæisk dagsorden. Men med de billeder fra CNN er det også blevet en afrikansk dagsorden.

- Mange afrikanske lande er kommet på banen og har sagt, at de vil have deres migranter og flygtninge hjem. Så det er en situation, som jeg forventer, at EU vil gribe og forsøge at sætte turbo på repatriering, siger han.

Ikke flere migranter i EU

Umiddelbart efter at aftalen blev indgået i aftes, udtalte Roberto Mignone, repræsentant for FN’s flygtningehøjkommisariat i Libyen, at EU-landene må lægge sig selen og tilbyde genhusning og andre løsninger som for eksempel familiesammenføring til migranter i Libyen.

- Men der ligger ikke noget i aftaleteksten om det, og det går som bekendt ret trægt med at fordele flygtninge i Europa, så det er ikke min vurdering, at der kommer til at ske noget på den front, siger Hans Lucht og fortsætter:

- Måske vil man tage nogle få tusinde som en gestus til de afrikanske ledere, men ellers tror jeg ikke, at vi kommer til at se flere afrikanske flygtninge i Europa i den forbindelse.