Forsker: USAs tid som verdens politibetjent er ovre

Den brede FN-resolution om Syriens kemiske våben markerer enden på en æra som enerådig stormagt for USA, siger forsker.

Når USA ikke er gået militær enegang mod Syrien skyldes det en ny verdenssituation, siger forsker i globale forhold.

agene, hvor USA gik militær enegang og invaderede land efter land, der ikke ville makke ret, er ovre.

Det vurderer forsker i globale studier fra Aalborg Universitet, Søren Schmidt, efter USA i nat indgik et bredt forlig i FNs sikkerhedsråd om en resolution mod Assad-styret i Syrien, der betyder at styret skal afvæbnes for alle kemiske våben inden juni 2014.

- Det markerer slutningen på en æra, hvor vi har haft USA som verdens politibetjent, siger han.

I over 20 år har USA ellers gang på gang vist, at de ikke ville stå tilbage for et uenigt FN, og har både i Afghanistan og Irak spillet med de militære muskler og selv stået for en militær intervention.

- Det er 20 år, hvor de har kørt de internationale institutioner over, og bare er gået videre alene. Men det her markerer afslutningen på den periode, siger Søren Schmidt.

Forsker: USA kan ikke stå alene mere

Han mener at USA er tvunget af realiteterne til at ændre taktik netop nu.

Rusland, Kina og BRIK-landene generelt vil i dag ikke acceptere, at USA bare kører deres eget spil på den internationale scene. Og da de lande er blevet mere magtfulde i de senere år, har USA sværere ved at stå alene.

- Noget andet er, at USA heller ikke ønsker at være politibetjent, så vi står overfor en ny international æra.

Syrien-kampe kan fortsætte uhindret

Derfor giver det god mening, at Syrien-konflikten ikke er endt med endnu en militær intervention fra USAs side, men i stedet udmønter sig i den bredeste FN-resolutionsaftale i flere år.

En resolution, der forpligter Assad-styret til at destruere deres kemiske våben inden juni næste år, men til gengæld giver samme Assad-styre mulighed for uforhindret at fortsætte de væbnede kampe mod oprørshæren.

- I princippet henviser FN-resolutionen mod Syrien til, at man kan bruge kapitel 7, som giver mulighed for militære aktioner. Men der skal en ny resolution til først - og det betyder, at Rusland kan holde hånden over Syriens regime. Så fra Assads synsvinkel er løsningen ganske udmærket, for han er sikret imod at der ikke kommer en ekstern militær intervention nu, siger Søren Schmidt.

Flygtninge betaler prisen for storpolitik

Og så er det i den store sammenhæng ligegyldigt, at over to mio. syriske flygtninge risikerer at blive til endnu flere, når krigen i Syrien ser ud til at kunne fortsætte langt ud i fremtiden.

- Det er en humanitær katastrofe, men her er tale om stormagtspolitik, og så betyder to mio. flygtninge ikke så meget for Rusland, Kina og BRIK-landene, der er mere interesserede i at vise, at de kan styre USA, siger Søren Schmidt.

FacebookTwitter