Forsker: Vi kan kun bekæmpe pandemi ved at sende vacciner til ulande

Det er kun muligt at komme pandemien til livs, hvis alle lande vaccinerer.

Tysklands kansler Angela Merkel talte i dag med sine kolleger i G7 om at sende vacciner mod coronavirus til verdens fattigste lande. (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

- Pandemien er ikke slut, før alle verdens borgere er blevet vaccineret.

Sådan lød beskeden fra Tysklands kansler Angela Merkel efter et videomøde med hendes seks kolleger i klubben af verdens største økonomier, G7, i dag.

Her aftalte de syv stats- og regeringschefer, at "accelerere udviklingen og distributionen af vaccine globalt" og "intensivere samarbejdet", dog uden at sætte konkrete mål.

Der er dog håndsrækninger fra landene. På mødet meddelte Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, at han agter at sende størstedelen af landets overskydende vacciner til verdens fattigste lande. USA's præsident, Joe Biden, vil støtte Covax, en international vaccinealliance, der skal sikre vacciner til lav- og mellemindkomstlande, med fire milliarder dollars, næsten 25 milliarder kroner, over de næste to år.

Covax blev søsat af WHO, EU-kommissionen og Frankrig og har et mål om at sikre sig to milliarder doser vaccine til verdens mest sårbare inden udgangen af 2021.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson. (Foto: Geoff Pugh © Scanpix)

EU, der også sidder med til G7's møder, meddelte i dag, at unionen vil fordoble sit bidrag til Covax, så det nu er på 1 milliarder euro, knap 7,5 milliarder kroner.

Ifølge den franske premierminister, Emmanuel Macron, bør Europa og USA sende fire til fem procent af sine coronavacciner til verdens fattigste lande "meget hurtigt".

Hvem sidder i G7?

 1. 1

  Joe Biden, præsident, USA

 2. 2

  Mario Draghi, premierminister, Italien

 3. 3

  Boris Johnson, premierminister, Storbritannien

 4. 4

  Emmanuel Macron, præsident, Frankrig

 5. 5

  Angela Merkel, forbundskansler, Tyskland

 6. 6

  Yoshihide Suga, premierminister, Japan

 7. 7

  Justin Trudeau, premierminister, Canada

 8. 8

  Ursula von der Leyen, kommissionsformand, EU

 9. 9

  Charles Michel, formand for Det Europæiske Råd, EU

- Vaccine-lighed er ikke bare det rigtige at gøre, det er også det klogeste at gøre, sagde WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, inden dagens G7-topmøde.

G7-landenes tilkendegivelser er dog langt fra nok, mener udviklingsorganisationen Oxfam.

- Ved at lade store dele af Afrika og Asien vente på uønskede overskudsvacciner fra rige lande er ikke bare umoralsk, det er også uansvarligt, og manglen på en koordineret indsats fra G7 er utilgivelig, lyder det fra organisations chef for ulighed i en pressemeddelelse.

En fordel for Danmark at hjælpe andre

I skrivende stund af der givet 193 millioner doser vaccine mod covid-19 i 87 forskellige lande. Men mens verdens rigeste lande kæmper om at vaccinere flest borgere hurtigst muligt, halter store dele af verdens fattigste lande langt bagefter - hvis de overhovedet er i gang.

Men de skal også til at vaccinere, hvis vi vil coronapandemien til livs - og forhindre nye virusmutationer i at forlænge kampen yderligere, forklarer Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

I januar blev der påvist en ny variant af coronavirus i Danmark, nemlig B.1.351/501Y der først opstod i Sydafrika.

- Verden er utroligt tæt forbunden, og vi får ikke kontrol med pandemien, hvis vi alene fokuserer på os selv. Det kræver, at vi tænker globalt, f.eks. ved at rulle vacciner ud til hele verden.

Det vil også komme os til gode herhjemme, siger forskeren.

- På den måde begrænser vi også antallet af nye varianter af coronavirus, der udvikler sig og potentielt rammer os alle. Det er til Danmarks fordel, hvis vi sikrer at udrulningen af vacciner er effektiv, også i lande, der ligger meget fjernt fra vores eget.

Ifølge Flemming Konradsen ville det mest effektive være, at sende vaccinedoser til andre lande inden alle danskere blev vaccineret.

- Objektivt set, er det mest effektivt at vaccinere dem, der er i højeste smitterisiko herhjemme og i andre lande først, inden man går i gang med at vaccinere hele sin egen befolkning. Inklusiv unge mennesker med meget lille risiko for at blive syge med covid-19.

Det er dog ikke noget, der ligger den danske regering på sinde, lød det tidligere fra udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) i en skriftlig kommentar til DR Nyheder:

- Vores førsteprioritet lige nu er at få vaccineret alle danskere så hurtigt som muligt, så vi kan åbne samfundet igen. Det betyder, at de vacciner, som er tilgængelige i Danmark i øjeblikket, vil blive brugt på den danske befolkning.

Vaccine-diplomati

Rusland har valgt at sende doser af sin Sputnik V-vaccine til lande i Sydamerika, før man er færdig med at vaccinere den russiske befolkning. Kina har sendt doser til Afrika og Østeuropa.

- Det gør, at man vokser i indflydelse og vinder kommercielt terræn, forklarer professor i global sundhed ved Københavns Universitet, Flemming Konradsen.

- Hvis man ikke er tilstede og støtter med vaccineleveringer mister man indflydelse, agtelse og diplomatisk gennemslagskraft.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter