Forskere afslører kemi-match: Giftgas brugt mod Syriens borgere kommer fra regimet

Det oplyser nyhedsbureauet Reuter, der har talt med anonyme forskere og diplomater.

En FN-ekspert undersøger skaderne efter giftgasangrebet mod Damaskus-forstaden Ghouta i 2013. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

For første gang har laboratorier med sikkerhed knyttet den giftgas, der dræbte hundreder af mennesker under et angreb i Syrien i 2013, til regimet i landet.

Det oplyser nyhedsbureauet Reuters, der har talt med anonyme forskere og diplomater.

Angrebet med giftgassen sarin i Damaskus-forstaden Ghouta 21. august 2013 var det værste angreb med kemiske våben siden 1988.

Laboratorier, som arbejder for Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW), har sammenlignet prøver fra Ghouta med Syriens lagre af kemiske våben, som regimet afleverede til destruktion i 2014.

Og forskerne har fundet markører, der beviser, at sarinen i Ghouta-angrebet stammer fra regimets lagre.

Både Syriens regering med præsident Bashar al-Assad i spidsen og den allierede Rusland har gentagne gange afvist, at regimet har brugt kemiske våben under borgerkrigen.

Afsløringen af forbindelsen mellem giftgassen i Ghouta og Syriens lagre af kemiske våben kommer samme dag, som Rusland er vært for et fredsmøde om Syrien.

Der er stor usikkerhed om antallet af dræbte ved giftgasangrebet i Ghouta. Dødstallet svinger mellem 281 og 1.729. (Foto: © Nurphoto, This content is subject to copyright.)

Svarer til dna

De samme markører, som er fundet i prøver fra Ghouta, er tidligere påvist i prøver fra to andre angreb med sarin i Syrien.

Det drejer sig om et angreb i byen Khan al-Assal i Aleppo-provinsen i marts 2013 og i april 2017 i Khan Sheikoun i Idlib-provinsen.

Sidstenævnte episode fik USA's præsident, Donald Trump, til at beordre et missilangreb mod luftbasen Shayrat.

Eksperter siger, at fundet af markørerne ikke efterlader nogen tvivl om sarinens oprindelse.

- Et match mellem prøver fra Ghouta-angrebene i 2013 og test af kemikalier fra Syriens lager svarer til dna-beviser: Et endeligt bevis, siger den amerikanske ekspert i ikke-spredning Amy Smithson til Reuters.

Angrebet i Ghouta var medvirkende til, at Syrien afleverede sine lagre af kemiske våben til destruktion. Kemikalierne blev blandt andet fragtet ud af landet ombord på det danske skib Ark Futura. (Foto: © handout, Scanpix)

Perfekte forhold

Hun og andre eksperter anser det for så godt som umuligt, at andre end det syriske regime kunne have gennemført det storstilede angreb i Ghouta.

Eksperterne siger, at angrebet var perfekt udført af soldater, som tydeligvis var trænet i at bruge sarin. Giftgassen er vanskelig at håndtere, fordi den skal blandes, lige inden den sendes afsted.

Jord-til-jord missiler spredte hundreder liter sarin i ideelle vejrforhold i Ghouta: Lav temperatur med vind, der gjorde giftgassen så dødelig som muligt.

Luftangreb inden sarin-angrebet havde desuden smadret vinduer og døre og tvunget folk i beskyttelsesrum, hvor giften kunne sive ned.

- Der er ingen mulighed overhovedet for, at oprørere eller islamisk stat skulle være skyld i angrebet, siger Hamish de Bretton-Gordon, som er uafhængig ekspert i biologiske og kemiske våben.