Forskere: Dyr vil forsvinde 100 gange hurtigere

Forskere siger, at mange arter vil uddø i et langt hurtigere tempo, og at mennesker kan være blandt ofrene.

Forskere fra tre amerikanske universiteter har konstateret, at vi er på vej mod den sjette masseudslettelse (arkivfoto). (Foto: Hanne Kokkegård © DR Videnskab)

Verden bevæger sig mod en sjette masseudslettelse, hvor dyr vil forsvinde 100 gange hurtigere, end de tidligere har gjort.

Det advarer forskere fra flere førende amerikanske universiteter om i en ny rapport. Og de kan ikke udelukke, at mennesker kan være blandt ofrene.

- Ikke siden tiden med dinosaurerne sluttede for 66 millioner år siden, har planeten mistet arter i et hurtigt tempo, hedder det i den opsigtvækkende rapport fra eksperter på Stanfords Universitet, Princetons Universitet og Californiens Universitet, Berkeley.

Kortlægning af hvirveldyr

- Forskernes studier viser uden nævneværdig tvivl, at vi nu er på vej ind i den sjette masseudslettelse, siger Paul Ehrlich, der er professor i biologi på Stanford, og som har været med til at skrive rapporten.

Og mennesker vil sandsynligvis være blandt de arter, som går tabt, hedder det i videre i rapporten i tidsskriftet Science Advances.

Analyserne er baseret på dokumenteret kortlægning af hvirveldyrs uddøen eller dyr med indre skeletter som frøer, krybdyr og tigre - blandt andet ud fra fossiler og andre historiske data.

Klimaforandringer og forurening

- Hvis der tidligere var tale om, at to pattedyr ud af 10.000 arter uddøde, hver gang der var gået 100 år, så er gennemsnittet af tabte hvirveldyr i det seneste århundrede op til 114 gange hurtigere, end det ville være uden menneskelige aktiviteter, hedder det i undersøgelsen.

Årsagerne til tabet af arter skyldes klimaforandringer, forurening, afskovning og andet.

Nogle eksperter mener, at 26 procent af alle pattedyr er truet af udryddelse.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter