Tema Zikavirus

Forskere frygter flere myggearter kan sprede zika

Brasilianske forskere har identificeret endnu en myggeart, der kan være en potentiel smittebærer af zika - men om den kan overføre virusset til mennesker er endnu uvist.

I Brasilien har man sat hæren ind for at bekæmpe de myg, der spreder zika-virusset med sprøjtegift. (Foto: Jorge Cabrera © Scanpix)

Brasilianske forskere advarer nu om, at smitten af den frygtede Zika-virus muligvis ikke er begrænset til myggearten Aedes aegypti.

Det har ellers hidtil været antaget, at myggearten stod for smitten af langt størstedelen af zika-tilfælde, mens en anden afart af samme myg også har stået for en mindre del af smitten.

Men den nye myg, som forskerne mistænker for at kunne være en potentiel smittebærer, er 20 gange mere almindelig end Aedes aegypti. Det skriver blandt andet The Guardian.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Forsøget med den nye myggeart, Culex quinquefasciatus, er en del af et større projekt på det statsfinansierede forskningsinstitut Oswaldo Cruz Foundation i Recife, Brasilien.

Her har forskerneinficeret 200 myg med kaninblod indeholdende zika. Virusset bevægede sig i forsøget fra myggenes mavesæk ud i slimhinderne, hvorfra det ifølge forskerne bag forsøget kan risikere at blive overført til mennesker.

Om det rent faktisk er muligt, for denne myggetype at sprede smitten til mennesker, er endnu ikke afklaret, lyder det fra forskerne bag forsøget.

Det er heller ikke første gang, at forskere finder en forbindelse mellem zika og andre typer myg end Aedes aegypti.

I Afrika har man fundet mere end 20 myggearter, der bærer virusset. Det er dog også uvist, om disse myggetyper rent faktisk er i stand til at sprede smitten.