Forskere frygter zika spredes: Flyt eller udsæt OL i Brasilien

125 forskere fra anerkendte universiteter er urolige for, at turister, der kommer til OL, smittes med zika-smitten.

Brevet til WHO er underskrevet af 125 internationale forskere, læger og forskere i medicinsk etik. De kommer blandt andet fra anerkendte universiteter Oxford, Harvard og Yale. (Foto: Ricardo Moraes © Scanpix)

OL skal udskydes eller flyttes. Alt andet er uetisk.

Sådan lyder budskabet i et brev, der er underskrevet af 125 forskere.

I brevet opfordrer forskerne til, at verdenssundhedsorganisationenen WHO ændrer retningslinjerne for zika-sygdommen. Det skriver BBC.

Forskerne vil have ændret retningslinjerne, fordi nye forskningsresultater viser, at zika er skyld i, at nyfødte fødes med unormalt små hoveder. Derudover mener forskerne også, at zika kan være skyld i særlige symptomer i hjernen hos voksne mennesker.

- Der løbes en unødvendig risiko, når 500.000 turister fra alle lande kommer til legene og potentielt bliver smittet og kan bære smitten med sig til lande, hvor sygdommen kan blive en epidemi, skriver forskerne i brevet.

OL afholdes i Rio i Brasilien i begyndelsen af august. Den Internationale Olympiske Komite (IOC) sagde tidligere på måneden, at den ikke så nogen årsag til, at OL skulle udsættes eller aflyses på grund af zika.

Udbruddet af zika begyndte for et år siden i Brasilien, men sygdommen, der spredes gennem myg, har nu spredt sig til over 60 lande.

Brevet er underskrevet af 125 internationale forskere, læger og forskere i medicinsk etik. De kommer blandt andet fra anerkendte universiteter Oxford, Harvard og Yale.

En enkelt dansker har også underskrevet brevet.

Det er Søren Holm, der er forsker i medicinsk etik på Manchester University og tidligere har været medlem af etisk råd.

Facebook
Twitter