Forskere mistænker mikrobølgevåben i sagen om mystiske hjerneskader hos diplomater i Cuba

Tidligere har forskerne mistænkt lyd-angreb, men nu har de en ny teori

Mindst 21 amerikanske diplomater er ramt af de mystiske symptomer efter at have været udstationeret i Cubas hovedstad, Havana. På billedet ses den amerikanske ambassade på Cuba. (Foto: © ALEXANDRE MENEGHINI, Scanpix)

Høretab, koncentrationsbesvær og talevanskeligheder.

Det er blandt andet det, som 21 amerikanske diplomater oplevede, mens de var udstationeret i Cuba. Flere af diplomaterne er ligeledes blevet diagnosticeret med neurologiske skader svarende til en mild hjerneskade.

Indtil nu har forskerne været på bar bund – de kunne simpelthen ikke regne ud, hvad der skabte de mystiske symptomer. Man har tidligere mistænkt, at diplomaterne var udsat for angreb med lyd, men den teori blev siden afvist. Både fordi symptomerne ikke passede og fordi man har splittet diplomaternes cubanske hjem ad uden at finde udstyr, der kan bruges til angreb med lyd.

Nu har Douglas Smith, som er leder af den ekspertgruppe, der undersøger diplomaternes neurologiske symptomer, fået en ny teori: Mikrobølger.

Mikrobølgevåben er ukonventionelle og forbindes i forskerkredse mest med forfejlede forsøg på tankekontrol under Den Kolde Krig. Derfor fik Smiths teori først en blandet modtagelse, fortæller han til The New York Times.

- Alle var relativt skeptiske til at starte med. Og nu er alle enige om, at der er noget at komme efter, siger han til avisen.

Alt falder i hak

Selv om teorien om mikrobølgevåben lige skulle synke ind hos hjerneforskerne, så giver det faktisk rigtig god mening..

For det første kan mikrobølgeteorien forklare, hvorfor diplomaterne oplevede høje, skingre lyde uden at kunne finde kilden til dem. Det skyldes et fænomen, som hedder Frey-effekten, opkaldt efter den amerikanske videnskabsmand Allan Frey, som først beskrev det i 1961.

Frey-effekten beskriver, hvordan mikrobølger kan snyde hjernen til at tro, at den hører ægte lyde. Til The New York Times beskriver Frey, som i dag er 83 år gammel, hvordan han oplevede stor opmærksomhed fra blandt andet Sovjetunionen, som kort efter offentliggørelsen søgte hans råd til, hvordan teknologien kunne bruges som våben rettet mod hjernen.

For det andet passer mikrobølgeteorien meget bedre med diplomaternes symptomer end de tidligere teorier om lyd-våben. Det siger Beatrice Golomb, som er professor ved University of California og har forsket i radiobølgers effekt på menneskehjernen.

I et studie hun har lavet af de 21 diplomaters hjerner, konkluderer hun, at symptomerne stemmer overens med, hvad man kunne forvente hos folk, der har været udsat for mikrobølger over længere tid.

Står Cuba bag?

Sidst, men ikke mindst, kan mikrobølgeangreb udføres fra en distance. Det vil altså sige, at diplomaterne kan være blevet angrebet af apparater, som stod i helt andre bygninger end deres. Det kan forklare, hvorfor man ikke har fundet transmittere i deres hjem eller på deres hotelværelser.

Selv om forskerne nu er et skridt nærmere på forklaringen på de mystiske hjerneskader, er vi ikke nødvendigvis blevet klogere på, hvem der står bag.

I juni trak USA sine diplomater ud af Cuba, men allerede dengang nægtede Cuba at være indblandet.

- Cuba har aldrig, og vil aldrig, tillade at cubansk territorium bliver brugt i nogen form for handling mod akkrediterede diplomatiske agenter eller deres familier. Dette er uden undtagelse, sagde landets regering i en officiel udtalelse.

Amerikanske efterforskere har også arbejdet med en teori om, at Rusland, der har tætte bånd med den cubanske regering, skulle stå bag. Endnu har Cubas regering ikke reageret på de nye teorier.