Forskere regner sig frem til mulig ny planet i vores solsystem

Et forskerhold tror, at der måske findes en niende planet i vores solsystem langt væk fra Solen.

Det er bestemt ikke hver dag, at nogen opdager nye planeter i vores solsystem. Den ottende planet, Neptun, blev først opdaget i 1846, og i 1930 blev Pluto spottet af amerikaneren Clyde Tombaugh. (Foto: © ho, Scanpix)

Vores billede af solsystemet skal måske endnu engang revideres.

I hvert fald mener forskere fra California Institute of Technology at have fundet tegn på, at der eksisterer en niende planet i vores solsystem foruden de otte, vi kender i forvejen.

Ganske vist er der ingen, der har set den mystiske planet, der er cirka tyve gange så langt væk fra Solen som Jorden.

Men computerberegninger antyder, at der kan være noget derude et sted, som drejer rundt om Solen.

Model har virket før

Og det er vel at mærke ud fra den samme model, der forudsagde eksistensen af en række andre himmellegemer i det såkaldte Kuiper-bælte på den anden side af Pluto.

- Selv om vi var skeptiske i begyndelsen, så er vi blevet meget overbeviste om, at den er derude et sted, efter at vi begyndte at undersøge dens bane, siger Konstantin Batygin, der er assisterende professor ved universitetet i Californien.

Den formodede planet har en masse, der er 5000 gange større end Pluto, men menes nøjagtigt som Uranus og Neptun at være en gasplanet uden fast overflade.

Hvis antagelserne om dens bane holder stik, er den mellem 10.000 og 20.000 år om at bevæge sig en omgang rundt om Solen.

/ritzau/