Forskere vil redde knastørre Californien med kunstige skyer

Saltvand skal lave et skjold mod solen - men der er risiko for at flytte varmeproblemet til et andet sted.

Der er for tiden rigtig tørt i Californien. Her har et røgslør fra raserende skovbrande lagt sig over Californien i denne uge. (Foto: © JOHN G. MABANGLO)

Det lyder som noget fra en James Bond-film, men den er god nok. Lidt udenfor San Francisco i Californien arbejder Armand Neuckermans og hans hold af forskere på at bekæmpe global opvarmning ved at lave kunstige skyer. Netop det varmere klima er nu på fjerde år skyld i en voldsom tørke i Californien, og konsekvenserne er omfattende.

En ny undersøgelse fra University of California viser, at delstaten alene i 2015 vil miste cirka 18 milliarder kroner og næsten 21.000 job som direkte effekt af den manglende regn og sne. Og en ny undersøgelse fra NASA peger på, at der nu kun er vand til et enkelt år tilbage i de slunkne vandreservoirer i Californien.

Mens myndighederne har pålagt indbyggerne at spare 25 procent af deres vandforbrug, kan udvandede haver, tomme swimmingpools og kortere brusebade næppe gøre det alene.

Se indslag om skymaskinerne fra TV Avisen her:

Saltpartikler vil reflektere mere lys tilbage til rummet

Derfor vil Armand Neuckermans med sin særlige maskine pumpe saltpartikler op i de lavere luftlag, hvormed skyerne langs kysterne vil reflektere mere lys og varme tilbage til rummet. Det er i hvert fald håbet.

- Det kan godt være, at folk synes, det lyder tåbeligt, siger Armand Neuckermans, da DR Nyheder møder ham i hans laboratorium i Sunnyvale i det, man kalder Silicon Valley.

- Men det kan betyde, at vi får flere år at løbe på, før den globale opvarmning for alvor går amok, tilføjer han.

I sine unge år arbejdede han for teknologigiganten Hewlett Packard, hvor han var med til at opfinde ink-jet printeren. Nu bruger han sin viden som fysiker på at bekæmpe Californiens - og måske verdens - største problem, og blandt andet Bill Gates-fonden har støttet ham med penge.

Risiko for at flytte problemet til andet sted

Ideen med at bruge saltvand til at lave et skjold mod solen er ikke ny.

I 2009 foreslog den danske forsker Bjørn Lomborg noget lignende, men problemet med at skærme mod varmen eet sted, er at man risikerer at flytte problemet til et andet sted. Men Armand Neuckermans forskning er nødvendig, lyder det samtidig fra Jane Long, der er tidligere chef på Lawrence Livermore National Laboratory - en forskningsenhed, der arbejder med alle de farer, der truer Jorden, lige fra terror til global opvarmning.

- Det vil være uansvarligt ikke at forstå så meget som muligt af den her teknologi, hvis vi får brug for den, siger hun om Neuckermans projekt.

Mens de kunstige skyer nok er et af de mest omfattende projekter i det tørkeplagede Californien, har man andre stede i delstaten tænkt kreativt i mindre målestok. Således har myndighederne i Los Angeles smidt tusindvis af små plasticbolde ud i byens store vandreservoir.

Boldene skal forhindre, at vandet fordamper, og man mener, at byen derved kan spare over 1 milliard liter vand. Samtidig blomstrer innovation i det i forvejen hittepåsomme Silicon Valley, hvor et væld af nye virksomheder forsøger at opfinde maskiner og software, der kan afhjælpe vandmanglen.

Men Armand Neuckermans kunstige skyer er nok det mest gennemgribende og drastiske forsøg på at bekæmpe den tørke, der nu hærger Californien på fjerde år.

- Jeg har otte børnebørn, og jeg kan ikke se mig selv i øjenene, hvis jeg ikke forsøger at løse det her problem for dem, slutter han.