FORSTÅ SAGEN Hvorfor er Jerusalem så vigtig?

USA's præsident Trump vil flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har her til aften meddelt, at han vil flytte den amerikanske ambassade i Israel til Jerusalem.

Allerede inden den officielle meddelelse kom, har den arabiske verden advaret om, at det vil få farlige konsekvenser for stabilitet og sikkerhed i regionen, og blandt andre pave Frans og lande som Kina, Rusland og Storbritannien har kritiseret af den forventede udmelding.

Donald Trump annoncerede allerede ideen under sin valgkampagne sidste år. Det gjorde også Bill Clinton og George Bush før ham, men begge kom på andre tanker, da først de var blevet indsat som præsident.

- Jeg har altid tænkt, at det var det rigtige at gøre. Men jeg vil ikke gøre noget, der kan underminere fredsprocessen eller vores evne til at mægle, hvilket betyder, at vi skal accepteres af begge sider, lød det fra Clinton i sommeren 2000.

Hvorfor er det nu, at Jerusalem er vigtig?

Jerusalem er et meget ømtåleligt politisk emne, blandt andet fordi byen indeholder nogle af de mest hellige steder for både muslimer, kristne og jøder, heriblandt Al-Aqsa moskeen, Grædemuren, Bethesda Dam, Golgata og Tempelpladsen.

- Den muslimske og arabiske verden appellerer til tanken om, at det er en historisk international by. Siden antikken har byen udviklet sig frem med de tre monoteistiske religioner og er skiftet fra at være jødisk til græsk/romersk kristen og muslimsk.

- Det betyder, at mange af de samme steder er hellige i de tre religioner, forklarer professor Jakob Egholm Feldt fra Global og Transnational Historie på Roskilde Universitet.

Hvad er striden i Jerusalem?

Men Jerusalem er også politisk vigtig, idet både israelere og palæstinensere betragter det som deres by og ved at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem vil USA anerkende byen som Israels hovedstad.

Siden 1967 har Østjerusalem været besat af Israel, og palæstinenserne mener, at den del af byen skal høre under det palæstinensiske selvstyre. Samtidig har Israel løbende udvidet og bygget til sine omstridte bosættelser på Vestbredden og i Jerusalem.

I 1980 vedtog israelerne ved lov, at Jerusalem var landets hovedstad.

Det fik FN’s sikkerhedsråd til at fordømme annekteringen af Østjerusalem og kalde det et brud på internationale konventioner.

Så hvorfor gør Trump det?

I 1995 vedtog den amerikanske kongres med den såkaldte Jerusalem Embassy Act, at ambassaden senest i 1999 skulle flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det blev dog gjort muligt at suspendere loven hvert halve år, hvilket er det, både præsidenterne Clinton, Bush og Obama siden har gjort. Trump har også suspenderet loven tidligere, men nu er den deadline altså overskredet.

- Trump har som sådan ret i, at realiteterne er, at Jerusalem de facto er Israels hovedstad. Men for palæstinenserne er deres politiske ønske om at bevare byens delte status en central del af fredsforhandlingerne, også selvom der ikke har været nogen i lang tid, siger Jakob Egholm Feldt og fortsætter:

- I mellemtiden har Israel så befæstet sit overherredømme i Jerusalem, og ved at gøre det her, sparker Trump endeligt palæstinensernes ønske ud over kanten.

- Det er svært at se, hvordan det har noget med Trumps 'America First'-strategi, og det vil skabe et vanskeligt politisk klima for USA, hvor det vil blive noget, muslimske ambassadører fremover vil tage op, siger professor Jakob Egholm Feldt.

Palæstinensiske protester mod Donald Trump i byen Rafah. (Foto: SAID KHATIB © AFP or licensors)

Hvorfor er Jerusalem vigtig for palæstinenserne?

Palæstinenserne ønsker Østjerusalem som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat, og Jerusalem er en af de allerhelligste byer for muslimer - kun overgået af Mekka og Medina. Derfor er en eventuel amerikansk anerkendelse af Jerusalem som israelernes hovedstad kontroversiel.

- Det bekymrer muslimerne, at hvis Jerusalem bliver Israels hovedstad, så er det israelerne, der har kontrol med de hellige steder. Som det er i dag, er det muslimerne, der tager hånd om deres helligdomme.

- Hvis det bliver israelerne, der bestemmer over dem, vil det være ophøret på Jerusalems 1000 års lange status som international by, forklarer Jakob Egholm Feldt.

Den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, har sagt, at det vil være katastrofalt for den mellemøstlige fredsproces, hvis Trump gør alvor af flytningen.

Hvorfor er Jerusalem vigtig for israelerne?

Israelerne betragter Jerusalem som deres by og hovedstaden i Israel. Ikke længe efter staten Israels dannelse i 1948 blev blev det israelske parlament lagt i den vestlige del af byen.

- Det er de facto-hovedstaden og jo også her, det israelske parlament ligger. Det, Trump gør - hvis han gør alvor af flytningen - er at bringe det symbolske niveau og det faktiske niveau samme sted hen, siger Jakob Egholm Feldt.

Samtidig er Jerusalem hjemsted for en række helligdomme for jøderne, herunder Grædemuren.

Ligger der andre ambassader i Jerusalem?

De sidste lande, der havde ambassader i Jerusalem var El Salvador og Costa Rica, og de blev flyttet i 2006.

Der findes i alt 86 ambassader i Tel Aviv, heriblandt den danske.

Præcisering: Tidligere er det fremgået af artiklen, at Østjerusalem skulle høre under det palæstinensiske selvstyre. Det er præciseret, således at det nu fremgår, at det er palæstinenserne, som mener, at den del af byen skal høre under det palæstinensiske selvstyre.

Facebook
Twitter