Forsvarets Efterretningstjeneste: Vi undervurderede, hvor hurtigt Kabul ville falde

Regeringen er den seneste tid blevet mødt af kritik for sin håndtering af situationen i Afghanistan.

Forsvarets Efterretningstjeneste undervurderede, hvor hurtigt Taliban ville være i Afghanistans hovedstad. (Foto: © US MARINES, Ritzau Scanpix)

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) undervurderede, hvor hurtigt en magtovertagelse i Kabul ville finde sted.

Det skriver efterretningstjenesten selv i en pressemeddelelse på sin hjemmeside. Her lyder det, at man vurderede, at "Kabul næppe ville falde i 2021".

- Det var ikke en overraskelse, at Kabul faldt, men hastigheden, som det skete med, havde vi ikke anset som sandsynlig.

- Vi baserede vores vurderinger på det efterretningsgrundlag, vi havde til rådighed fra blandt andet egen indhentning, Forsvaret og internationale partnere, men det har vist sig, at vores vurdering simpelthen var for optimistisk, siger fungerende chef for FE Svend Larsen.

Massiv kritik af ansvarlige ministre

Udmeldingen fra FE kommer, efter der det sidste stykke tid er blevet rejst en massiv kritik af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Kritikken er gået på, hvornår i processen ministrene indså, at Kabul ville falde til Taliban - og derfor også, hvornår og hvordan der skulle igangsættes en evakuering af danske statsborgere, ambassadeansatte samt tolke, lokalt ansatte og pårørende.

Jeppe Kofod har begrundet responsen med, at analyser, efterretninger og forsikringer ikke pegede i retning af, at situationen i Afghanistan ville udvikle sig så hurtigt.

Ifølge Forsvarsministeriet er det hidtil lykkedes Danmark at evakuere i alt 950 personer fra Afghanistan.

Hos Forsvarets Efterretningstjeneste er meldingen nu, at "man skal lære af forløbet."

- Det er naturligt, at vi ser på vores vurderinger i denne sag. Efterretningstjenester i andre lande er i samme situation, og der har da også knyttet sig særlige udfordringer til situationen i Afghanistan, fordi adgangen til informationer er blevet svækket som følge af koalitionens tilbagetrækning, lyder det fra Svend Larsen.

Evakueringskaos ved lufthavn

Efter Taliban tog magten i Afghanistan og satte sig i præsidentpaladset i Kabul, har det været en yderst vanskelig proces for ikke bare Danmark - men alle vestlige lande - at få deres borgere ud gennem lufthavnen i Kabul, der kontrolleres af amerikanske styrker.

Det skyldes ikke mindst, at Taliban har opsat en lang række checkpoints og har lukket vejene til lufthavnen.

- Vi forsøger at kontrollere situationen. Vejen til lufthavnen er blevet lukket nu. Afghanske statsborgere har ikke længere lov at tage dertil, lød meldingen fra Zabihullah Mujahid, talsmand for Taliban, i går.