Forsvarsanalytiker: Putin har fire muligheder nu

Vladimir Putin skal træffe afgørende valg i krigen, såfremt Ukraines generobringer fortsætter, siger Anders Puck Nielsen.

Ødelagte militærkøretøjer i Balaklija i Kharkiv-regionen. Putin står med fire muligheder på hånden, siger forsvarsanalytiker Anders Puck Nielsen. (Foto: JUAN BARRETO © Ritzau Scanpix)

De seneste dages begivenheder i Ukraine er det største, der er sket i krigen, siden Rusland trak sig ud af det nordlige Ukraine den 26. marts.

Vurderingen kommer fra militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen, efter ukrainske styrker angiveligt har tilbageerobret en række ukrainske byer i den nordøstlige Kharkiv-region.

Byer, som indtil for få dage siden var på russiske hænder.

- Det er et kæmpe område, som ukrainerne har vundet tilbage på meget få dage. Det virker til at ukrainerne har fået momentum, og at russerne oplever en eller anden form for kollaps, siger han.

Og selvom Anders Puck Nielsen påpeger, at meget kan nå at ændre sig, så stiller den nyeste udvikling Ruslands præsident Vladimir Putin overfor store valg, såfremt det ukrainske modoffensiv fortsætter.

Ifølge hans vurdering har Putin helt konkret fire forskellige muligheder.

1

1. Mobilisering

Russiske soldater i Donetsk, Ukraine. 31 juli. (Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO © Ritzau Scanpix)

Ifølge Anders Puck Nielsen indledte Rusland sin "militære specialoperation", som det kaldes i Rusland, med en forudsætning om, at det ville blive nemt for Rusland at invadere Ukraine.

Det viste sig dog ganske hurtigt, at det ikke ville gå som forventet.

- Det betyder, at man overhovedet ikke er gearet til at kæmpe sådan en krig, som det er lige nu, siger han.

Derfor ser Anders Puck Nielsen på Putins muligheder for mobilisering af tropper som et logisk militært skridt.

- Altså den mobilisering, der måske skulle være lavet for længe siden. Så skal de begynde at indkalde unge russiske mænd til militær uddannelse og efterfølgende tjeneste i Ukraine.

Men selvom det rent militært måske er det mest logiske at gøre for Putin, så giver det ham et forklaringsproblem.

- Den russiske befolkning er slet ikke forberedt på, at det er det her, der skal ske. Når man i de sidste syv måneder har fortalt, at det går fremragende og efter planen og så pludselig fortæller, at man har igangsat en mobilisering, så vil det være en erkendelse af, at man har taget fejl, siger han.

2

2. Atomvåben

Billedet her stammer ikke fra krigen mellem Rusland og Ukraine. (Foto: handout © Scanpix Denmark)

Som Anders Puck Nielsen ser det, har Rusland kun ét middel tilbage i våbenskabet, som de ikke har taget i brug endnu.

- Det er atombomben. Det, der gør det til en rigtig dårlig mulighed, er, at det for det første slet ikke er sikkert, at det vil virke.

Det stiller ifølge militæranalytikeren også Putin overfor en række yderligere dilemmaer.

- Det kan være svært at få øje på, hvem man skal smide den på. Det kan være på de ukrainske styrker, eller man kan bruge det som skræmmevåben og smide det over nogle byer. Man kan også smide det over Nato, siger Anders Puck Nielsen.

Men også her påpeger han, at den mulighed kan få vidtrækkende konsekvenser for Rusland.

- Det er ret usandsynligt, at det vil ske. Putin må forvente, at der vil komme en form for modsvar fra primært USA, for de vil reagere på en måde, som giver Putin endnu større dilemmaer at skulle forholde sig til, siger han.

3

3. Reducere målet

Angreb og udmeldinger om en stor offensiv i syd har lokket russiske styrker ned mod Kherson. Det har ukrainerne udnyttet og har gennemført en succesfuld modoffensiv i Kharkiv-regionen.

En tredje mulighed for den russiske præsident er ifølge Anders Puck Nielsen at mindske succeskriteriet for en vellykket "militær specialoperation".

For hvis han ikke vil rekruttere flere soldater fra gaden, må han tage sig til takke med dem, han har.

Det kan gøres ved at reducere målet.

- Det vil i første omgang være noget med at opgive nogle af de områder, man slås om lige i øjeblikket og så fokusere på dem, man synes er de allermest vigtige. Det kunne være en militær farbar vej, siger Anders Puck Nielsen.

Det ville være den nemmeste mulighed for Putin, siger han.

- Fordi de andre muligheder i vid udstrækning vil true Putins egen magt i Rusland, siger Anders Puck Nielsen.

4

4. Belarus

Satellitfoto af militærbase i Belarus, februar 2022. (Foto: Maxar Technologies © Ritzau Scanpix)

Den sidste mulighed Anders Puck Nielsen ser for sig gemmer sig nord for Ukraine.

- Man kunne godt forestille sig, at Putin kunne presse Belarus til at åbne en ny front og gå ind i krigen, det er heller ikke helt utænkeligt. De har lavet militære grænseøvelser i omkring fem måneder nu. Man kunne godt forestille sig, at sådan noget kunne komme på tale, siger han.