Forsvarsekspert: Danske piloter har intet ansvar for formodet fejl-angreb

Ifølge Peter Viggo Jakobsen vil et fejlangreb på syrisk militær i weekenden ingen konsekvenser få.

Luftangrebet ramte byen Deir al-Zor i det østlige Syrien, hvor IS og det syriske regime i årevis har kæmpet mod hinanden. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Mindst 62 mennesker blev ifølge det russiske forsvarsministerium dræbt og flere end 100 såret, da blandt andet to danske F16-fly fra den internationale koalition bombede i Syrien lørdag.

Angrebet skulle have været rettet mod Islamisk Stat. Men i stedet var det ifølge russerne syriske regeringsstyrker, der ved en fejl blev ramt og dræbt.

Alligevel får det formodede fejlangreb formentlig ikke nogen virkning på konflikten i Syrien, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

- Det får ingen konsekvenser. Fejl sker i krig. Det er ikke længe siden, amerikanerne kom til at bombe et hospital, siger han.

Selv hvis danske fly var med til at bombe de forkerte, vil det formentlig heller ikke få konsekvenser for Danmark:

- Jeg kan ikke forestille mig, at det kan have nogen som helst konsekvenser. Med mindre det viser sig, at de danske piloter har brudt de danske retningslinjer for, hvornår de må kaste bomber. Det er der i øjeblikket intet, der tyder på, Peter Viggo Jakobsen.

Danske piloter har selv indflydelse på, om bomber kastes eller ej i hver mission, forklarer Peter Viggo Jakobsen.

- Til gengæld har de ikke den store mulighed for at påvirke eller kontrollere måludpegningen, da den bygger på efterretninger, som hovedsageligt indhentes af amerikanerne, siger han.

De danske piloter har altså fået deres mål fra koalitionen uden mulighed for at kunne undersøge, om efterretningerne, der lå til grund, var gode eller dårlige.

- De bliver nødt til at stole på, at målene er ok. Det er de normalt også, fordi de er gået gennem en række procedurer, der har til formål at undgå fejlbombninger. Og alt tyder på, at det er i denne proces, fejlen er sket. Derfor har de danske piloter ikke ansvar for den, lyder vurderingen.

Russerne kan pege fingre ad amerikanerne

Det amerikanske forsvarsministerium har sendt en meddelelse ud, hvor det forklarer, at man afbrød et luftangreb rettet mod Islamisk Stat, fordi man fik oplysninger fra russerne om, at de ramte personer og køretøjer kunne være fra det syriske militær.

Rusland, der ikke er med i koalitionen, men som er enig i, at IS skal udryddes, har indkaldt amerikanerne til et ekstraordinært møde i FN’s sikkerhedsråd.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen kan russerne bruge mødet til dels at pege fingre ad amerikanerne, fordi amerikanerne kan være dem, der har brudt den nuværende våbenhvile i Syrien. Og dels bruge fejlbombningen politisk:

- Russerne kan tænkes at bruge fejlangrebet til propaganda og score politiske point, siger han.

USA: 'Hvad med jer selv?'

Ifølge Reuters meddeler det russiske forsvarsministerium, at hvis luftangrebet var et resultat af fejlberegninger, så er det en direkte konsekvens af USA's modvilje mod at koordinere angrebet på syrisk grund med Rusland.

Samantha Power, USA's FN-ambassadør, har været ude og ironisere over Ruslands pegen fingre. Hun har sagt, at hvis USA skulle indkalde til møder i FN, hver eneste gang russerne har bombet forkert, så ville det have travlt.

Våbenhvilen i Syrien er en aftale, som USA og Rusland havde givet hånd på.

Facebook
Twitter