Forsvarsekspert om militær magt mod menneskesmuglere: EU er i panik

EU kan ikke bremse de store flygtningestrømme fra Nordafrika og Syrien med militær magt, mener forsvarseksepert Peter Viggo Jakobsen.

Hvis man skal have stoppet flygtningestrømmene fra Nordafrika og Syrien, skal man have skabt fred i områderne, mener Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Det bliver noget nær umuligt at få bremset de tusindvis af bådflygtninge, der flygter fra Nordafrika til Europa over Middelhavet, med militær magt.

Det mener Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, efter at EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, har søgt om opbakning fra FN's Sikkerhedsråd til en kontroversiel resolution om militære aktioner mod smuglerne.

- EU er i panik, og ingen aner, hvad der skal gøres, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Enten skal man sende flygtningene tilbage, eller også skal man lukke dem ind i Europa. Ingen af delene kan man dog få til at fungere. Men jeg kan ikke se, at der er en militær løsning på problemet, som er politisk spiselig i Europa, siger han.

Skal gøres usejldygtige

Står det til EU's udenrigspolitiske chef, skal der sættes en stopper for de menneskesmuglernetværk, der tjener millioner af kroner på at transporterer flytningen fra Nordafrika og Syrien til Europa.

EU vil blandt andet bruge militære fartøjer, satellitter og droner til at opspore tomme både, der kommer fra eksempelvis Egypten, og som sejler til Libyen for at samle migranter op.

- Man vil borde bådene, konfiskere dem og få gjort dem usejldygtige, så de ikke kan bruges til menneskesmugling, siger DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

Fejlbehæftet mission

Men ifølge Peter Viggo Jakobsen bliver det utrolig svært at få ramt på de rigtige skibe.

Man må nemlig ikke ramme skibe, hvor der er civile ombord, og derfor kræver det urolig gode efterretningsoplysninger, hvis man skal have ram på de rigtige, siger han.

- Der er dog et enormt politisk pres for, at der skal ske noget her og nu, og derfor kan jeg kun forestille mig, at operationen bliver fejlbehæftet, fordi man ikke har tid til at få fat i de rigtige efterretninger, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Og hvis man rammer forkert, vil man få en masse retssager, understreger han.

Fred er den eneste løsning

Det store antal flygtninge fra Mellemøsten og Nordafrika, der i de seneste år har taget den farefulde tur til Europa, har skabt stor debat internt i EU.

Det skyldes blandt andet, at flere end 1.800 mennesker alene i år menes at have mistet livet under flugten til Europa.

Men menneskesmugling er en millionforretning, og derfor vil menneskesmuglerne ifølge Peter Viggo Jakobsen 'finde på alle mulige julelege' for at få smuglet folk til Europa.

- Kreativiteten kender ingen grænser, når det drejer sig om så mange penge, siger han og understreger, at den eneste rigtige løsning på sigt er, at fjerne incitamentet til at flygte.

- Det kræver, at man får skabt fred i Syrien, Libyen og resten af Mellemøsten, så de får nogle ordentlige levevilkår, så de ikke får lyst til at komme til EU. Men det sker ikke, siger Peter Viggo Jakobsen.