Forsvarskorrespondent: 'Ukraine har fundet et svagt punkt'

Russiske installationer på Krim-halvøen er ofte udsat for angreb, påpeger DR's forsvarskorrespondent Mads Korsager.

Nyhedsbureauet AP har verificeret billedet her fra Sevastopol i dag. (Foto: © Foto: AP)

Et ukrainsk missil har tilsyneladende ramt byen Sevastopol på Krim i dag.

Nærmere betegnet hovedkvarteret for Ruslands flåde i Sortehavet.

Det hævdes af flere russiske myndigheder, og det bakkes op af småkryptiske og hoverende udmeldinger fra Ukraines militærkommando.

Dagens angreb er blot et i en række af angreb, der den seneste tid har ramt halvøen Krim, som Rusland har haft besat siden 2014.

Det tyder på, at Ukraine har knækket koden til, hvordan man kan lande angreb uden om Ruslands luftforsvar, siger DR's forsvarskorrespondent Mads Korsager.

- Russiske installationer på Krim er nærmest ugentligt - hvis ikke dagligt - udsat for store angreb. Det tyder på, at Ukraine har fundet nøglen, der har lirket det ellers så stærke russiske luftforsvar op, siger han.

- Det er værd at bemærke, for det betyder, at Krim ikke længere i samme grad kan bruges som en sikker, fremskudt havn, hvor flådefartøjer kan genforsyne, materiel kan blive repareret, og fly kan operere fra, siger Mads Korsager.

Sevastopol er den største by på Krim-halvøen. (Foto: © Daniel Recke Lauritzen - DR)

Et svagt punkt i luftforsvaret

Angrebene sætter russerne i en prekær situation, hvor man kan blive tvunget forstærke forsvaret på Krim og dermed svække sig andre steder, forklarer Mads Korsager.

Selvom det endnu ikke står klart, hvordan ukrainerne har båret sig ad med de succesfulde angreb, har forsvarskorrespondent et bud på, hvordan det kan være foregået.

- Vi kender ikke den fulde sandhed om, hvordan det kan lade sig gøre. Men det lader til, at Ukraine har fundet et svagt punkt i Ruslands luftforsvar, ved dels først at sætte en vital installation ud af spil andetsteds på Krim og dels overvælde det lokale luftforsvar med droner, så større våben kan ramme hovedmålet.

- Mit gæt vil være, at det enten er Storm Shadow- eller Scalp-missiler fra Storbritannien og Frankrig eller måske endda Ukraines egne Neptun-missiler, der er blevet brugt. Men det er et gæt, siger Mads Korsager.

Der meldes ikke om nogen tilskadekomne i dagens angreb, men ifølge Ruslands forsvarsministerium er en enkelt person savnet.