Det fremgik tidligere, at russerne fortsat har besat 100.000 kvadratmeter. Det er en fejl – der er naturligvis tale om 100.000 kvadratkilometer. DR beklager fejlen.
Efter meget tøven blev det i går officielt besluttet, at Tyskland og en række andre lande måtte og ville donere kampvogne til det ukrainske forsvar.
I alt 73 kampvogne af forskellig slags er lige nu klar til at blive sendt til Ukraine, men særligt Leopard 2-kampvognen er blevet hyldet for dens effektivitet og ildkraft på slagmarken.
Måske i en sådan grad, at man kunne få indtrykket af, at kampvognene var en mirakelkur for det ukrainske forsvar, der sandsynligvis skal modstå en storoffensiv fra Rusland i løbet af det næste halvår.
Men nu opfordrer lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen til, at man "slår koldt vand i blodet" i forhold til kampvognenes indvirkning på slagets gang i Ukraine.
- Der er nogle, der nærmest får det til at lyde, som om der aldrig har været kampvogne i Ukraine før, og nu kommer de som kavaleriet og redder Ukraine. Det er jo slet ikke tilfældet.
- Der er brugt kampvogne i stort antal af begge parter. Nu kommer der så bare nogle flere, der formentligt er teknologisk bedre, men det er jo ikke ensbetydende med, at nu vender hele krigen, siger Claus Mathiesen.
'Russerne har jo også panserværnsvåben'
Ukraine har foruden deres egne kampvogne også allerede fået leveret over 400 kampvogne af Polen og Tjekkiet. Samtidig minder Claus Mathiesen også om antallet af russiske kampvogne, der har været til stede i Ukraine.
- For eksempel siger ukrainerne selv, at russerne har mistet 3.000 kampvogne. Holdt op imod det er 75 til 100 nye kampvogne immervæk ikke overvældende mange.
For selvom Leopard-kampvognens 120 mm-kanon kan nedkæmpe mål flere kilometer væk, og med sine 60 kilometer i timen er uhyre manøvredygtig, så er den ikke usårlig, siger Claus Mathiesen.
- Russerne har jo også panserværnsvåben, og de har fly og kamphelikoptere. Og derfor er der jo en risiko for at miste dem i det øjeblik, man bruger dem.
Der skal flere til, hvis de skal gøre en forskel
Også militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Kristian Lindhardt, har tidligere sagt, at det kræver "flere hundrede kampvogne" at gøre en forskel i krigen, og han mener, at Ukraines eget ønske om 300 kampvogne lyder "realistisk".
- Flere hundrede kampvogne kan være med til at ændre krigens gang og sikre, at ukrainerne kan stoppe den russiske offensiv. Det er lige meget, hvis der kommer fem, siger han.
Og Claus Mathiesen er enig i, at antallet af kampvogne skal op.
- Der skal nok nogle flere end 75-100 kampvogne til, hvis det skal gøre det helt store udslag.
Gode, men ikke afgørende
Dertil kommer, at ukrainerne først skal lære de meget avancerede nye kampvogne at kende, før de kan sende dem i krig.
- Det kræver selvfølgelig, at ukrainerne rent teknisk bliver i stand til at betjene dem. Og der er det jo ikke nogen hjælp, at det er kampvogne, de ikke har betjent før, og at det er flere forskellige typer af kampvogne, siger Claus Mathiesen.
Så denne her kampvognsdonation bliver altså ikke afgørende for udfaldet af krigen?
- Hvis de bliver brugt rigtigt, så kan de få en god betydning, men de får ikke en afgørende betydning, og slet ikke lige nu.
- Jeg tror, at deres værdi vil komme for dagen, når vejret bliver bedre, siger Claus Mathiesen, der peger på, at kampvognene vil være særligt effektive, når ukrainerne selv kan gå i offensiven.
Og før de for alvor får mulighed for det, skal russerne skubbes tilbage over rigtig meget land.
- Russerne holder altså stadig 100.000 kvadratkilometer besat. Og det får man jo ikke russerne smidt ud af i løbet af et par måneder. Det kan tage halve og hele år, afslutter Claus Mathiesen.