Forsvarsminister efter Putins tale: Trusler er fuldkommen uacceptable

Verdens ministre står i kø for at fordømme Vladimir Putins tale.

Forsvarsminister Morten Bødskov kalder Vladimir Putin en trussel mod fred og sikkerhed i Europa. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Vladimir Putin er en trussel mod fred og sikkerhed i Europa.

Så klar er udmeldingen fra forsvarsminister Morten Bødskov (S) om Vladimir Putins tale.

Vladimir Putin fortalte i talen, at han blandt andet, at 300.000 soldater fra den russiske reserve ville blive indkaldt til krigen i Ukraine, og at Rusland ville bruge alle nødvendige og tilgængelige midler for at forsvare Rusland og dets folk.

Desuden lød det fra ham, at Rusland var udsat for "atomafpresning" fra Vesten.

- Putins nye tiltag og trusler er fuldkommen uacceptable. Han skal stoppe overgrebene og invasionen af Ukraine og med sine trusler om atomvåben, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Han siger, at Putin kan være sikker på, at Danmarks fortsat vil stå skulder ved skulder med Ukraine.

- Deres kamp for frihed er vores kamp for frihed, siger ministeren.

Minister: Kun ukrainerne kan bestemme i Ukraine

Vladimir Putin sagde også i sin tale, at Rusland tage de nødvendige skridt for at beskytte Ruslands territoriale integritet. Det inkluderer også befolkningen i de russiskkontrollerede områder i Ukraine, som i løbet af den næste uge skal holde folkeafstemning om, hvorvidt de skal være en del af Rusland.

Heller ikke den udtalelse er gået uhindret forbi den danske forsvarsminister.

- Der er en gruppe, der bestemmer over Ukraine, og det er den ukrainske befolkning, lyder det fra Morten Bødskov.

Se en bid af Vladimir Putins tale her:

Storbritannien: Putin sender tusindvis i døden

Fra London lyder det fra Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace, at Rusland fejler.

- Putin og hans forsvarsminister har sendt titusindvis af deres egne borgere i døden med dårligt udstyr og dårlig ledelse.

- Et utal af trusler og propaganda kan ikke skjule faktummet, at Ukraine vinder krigen. Det internationale samfund står sammen, og Rusland vil blive en global paria, siger ministeren ifølge Reuters.

Hos vores sydlige nabo i Tyskland kalder økonomiminister Robert Habeck mobiliseringen både forkert og dårlig. Han fortæller, at regeringen nu vil se nærmere på, hvad næste skridt skal være.

Ovre på den anden siden af Atlanterhavet ser man også talen som et tegn på russisk svaghed.

Ukraines præsident, Volodimir Zelenskyj, og USA's ambassadør i Ukraine, Bridget Brink (th.) under et besøg i Odesa. (Foto: © Ukrainian Presidential Press Ser, Ritzau Scanpix)

- Falske folkeafstemninger og mobilisering er et tegn på svaghed og russisk fiasko. USA vil aldrig anerkende Ruslands forsøg på at annektere ukrainsk territorium, og vi vil fortsætte med at stå ved Ukraines side, så længe det kræver, skriver USA's ambassadør i Ukraine, Bridget Brink, på Twitter.

USA's ambassadør i Ukraine skriver, at USA ikke vil anerkende en russisk annektering af de fire regioner. (© Fra Twitter)

Kina opfordrer til dialog

Kina, der ellers har holdt sig forholdsvist neutralt til Ruslands invasion, opfordrer til dialog efter Putins tale. Udenrigsministeren talsmand, Wang Wenbin, siger, at landene bør tale sammen for at finde løsninger, så man får taget hånd om de sikkerhedsbekymringer, der er kommet efter Putins tale.

I Letland siger udenrigsministeren, at de ikke ønsker at give tilflugt til russere, der skulle finde på at flygte fra Rusland for at undgå at blive sendt i krig.

Det baltiske land er et af de lande, der har været hårdest i kursen overfor Rusland og har allerede lukket deres grænse for russere med visum til EU.

- Rusland er lige så farlig for Europa og resten af verdens sikkerhed, som Nazityskland var det i det seneste århundrede, skriver Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkēvičs, på Twitter.

Letlands udenrigsminister sammenligner Rusland med Nazityskland. (Foto: © Fra Twitter)

I Holland fortæller landets premierminister, Mark Rutte, at mobiliseringen er et tegn på panik i Kreml, men at det ikke skal ses som en direkte trussel mod vesten.

- Hans retorik om atomvåben er noget, vi har hørt mange gange før, og det efterlader os med en kold følelse, siger han.

Hollands premierminister, Mark Rutte, er en af de statsledere, som har besøgt Volodimir Zelenskyj i Kyiv. (Foto: © VALENTYN OGIRENKO, Ritzau Scanpix)

Ukrainerne ser også talen som et bevis for, at krigen ikke går helt efter planen for russerne.

- Ruslands mobilisering er et forventeligt skridt og vil blive ekstremt upopulær, siger Mykhailo Podolyak, der er rådgiver for Ukraines præsident.

Desuden siger han, at Putin vil forsøge at gøre Vesten ansvarlig for krigen i Ukraine.