Forsvarsminister er klar i mælet: Konfliktoptrapning kan ikke rokke ved dansk støtte til Ukraine

Nato og EU har aldrig stået stærkere, og støtten til Ukraine stiger dag for dag, mener Morten Bødskov (S).

Den danske forsvarsminister, Morten Bødskov, kalder de russiske angreb på Ukraine i går for en eskalation. REUTERS/Stringer (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Danmark står bag Ukraine, så længe der er behov for det. Så klar er beskeden fra de danske myndigheders side.

- Danmark støtter Ukraine. Vi spiller en central rolle i støtten til Ukraine, og det har vi tænkt os at blive ved med, så længe ukrainerne ønsker vores støtte, lyder det fra forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Derfor vil våbendonationen til Ukraine også fortsætte, understreger han.

- Det her har kun én effekt, og det er, at Vesten står stærkere sammen, og at donationerne af våben til ukrainernes frihedskamp øges dag for dag. Det er den besked, som Putin får, hver gang han eskalerer konflikten, som han her helt åbenlyst har gjort, siger Morten Bødskov.

I morgen er der møde i Bruxelles i den såkaldte Ramstein-kreds, hvor der igen bliver diskuteret våbenstøtte til Ukraine.

- Der er nu et fokus på at levere våben til ukrainerne, således at de kan forsvare sige mod de indkomne missiler, som kom i går, siger ministeren.

Konfliktoptrapning og modangreb

I weekenden blev den bro, der forbinder Rusland med Krim-halvøen delvist ødelagt af et angreb.

Ingen har officielt taget skylden for det, men den russiske præsident Putin anklager den ukrainske hær for at stå bag sprængningen af broen og advarer mod fremtidige "terrorhandlinger" – som han kalder angrebet.

- Hvis terrorhandlingerne mod vores territorium fortsætter, bliver Ruslands reaktioner hårde – og de vil i deres omfang modsvare det trusselsniveau, som Rusland bliver udsat for, siger Putin i en tale.

Missilregn i Kyiv mandag den 10. oktober. Foto: Gleb Garanich (Reuters/Ritzau Scanpix)

Det påståede ukrainske angreb fik Rusland til at sende 75 missiler ind over Ukraine i går og har kostet mange menneskeliv.

De seneste tal fra det ukrainske beredskab viser, at mindst 19 mennesker har mistet livet, og at 105 mennesker er såret.

I går kaldte Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, det for en "generel optrapning af krigen".

I videoen nedenfor ses Krim-broen, der blev ramt af en bombesprægning den 8. oktober.

Rokker ikke ved støtten til Ukraine

Men yderligere eskalering – også fra ukrainsk side – rokker ikke ved Danmarks støtte, der vil blive ved med at række Ukraine en hjælpende hånd, understreger forsvarsministeren.

- Vi støtter Ukraine, og de har vores skulder, så længe de har behov for det.

Bødskov vil ikke blande sig i, hvornår Ukraine vil indstille den militære kamp og begynde fredsforhandlinger med Rusland.

- Krig er voldsomt og brutalt, og derfor skal vi have fred. Men lige nu er der er en fælles kamp for, at Ukraine kan blive et frit land igen. Det er Ukraine, som bestemmer, hvornår de mener, tiden er til at indlede drøftelser om fred, siger Morten Bødskov.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) er klar i mælet. Konfliktoptrapning kan ikke rokke ved dansk støtte til Ukraine (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Stærkt internationalt samarbejde

I 2014 overtog Rusland halvøen Krim i Ukraine mod Ukraines vilje og udråbte området som russisk.

Men det vil Vesten ikke tillade gentager sig endnu engang med resten af Ukraine, siger Bødskov.

- Vi er et andet sted nu, og enigheden i Vesten er stærk. Nato har aldrig været stærkere, EU har aldrig stået stærkere udenrigspolitisk, og støtten til Ukraine stiger dag for dag for dag, siger Morten Bødskov.

Vestens ledere har kaldt Putins angreb for uacceptabel og en unødvendig eskalering af krigen.

Senere i dag holder G7-landene, altså syv af verdens førende industrialiserede lande, et hasteindkaldt møde. Mødet foregår virtuelt, og den ukrainske præsident deltager i mødet.

Her skal de blandt andet diskutere Ruslands angreb på Ukraine i går.