Forsvarsminister: USA har ingen planer om at trække sig ud af Irak

'Dårligt formuleret' brev skaber tvivl, om koalitionen har planer om at trække sig ud af Irak. USA's forsvarsminister afviser tilbagetrækning.

Efter større folkelige protester og en resolution fra parlamentet har USA besluttet sig for at trække sine tropper ud af Irak. (Foto: Wana News Agency © Scanpix)

RETTELSE: Artiklen er blevet opdateret, efter USA´s forsvarsminister, Mark Esper, har afvist, at USA vil trække koalitionstyrken ud af Irak. Artiklen indeholdt tidligere en kommentar fra udenrigsminister Jeppe Kofod. Den er fjernet, da han blev bedt om at kommentere på baggrund af den første melding om en amerikansk tilbagetrækning, som siden viste sig at være misvisende.

USA's forsvarsminister, Mark Esper, siger til Reuters, at USA ikke har nogen planer om at trække sig ud af Irak. Således dementerer han oplysninger i et lækket brev, hvoraf det fremgik, at koalitionen vil trække sig ud af Irak af respekt for landets suverænitet.

Brevet fra den amerikanskledede koalition var blevet sendt til Iraks militær. Nyhedsbureaet Reuters siger, at man af irakiske kilder fået bekræftet brevets ægthed. AFP skriver ligeledes, at man også har fået bekræftet brevets ægthed fra amerikanske kilder.

Men nu siger forsvarsminister Mark Esper så, at brevets oplysninger ikke er korrekte:

- Jeg ved ikke, hvad det er for et brev... Vi forsøger at finde ud, hvor det kommer fra, og hvad det er. Men der er ikke blevet truffet en beslutning om at forlade Irak. Punktum, siger Esper til Reuters, som i første omgang rapporterede om brevet.

Mark Milley, stabschef for USA's væbnede styrker, siger til flere medier, at brevet er ægte, men at det blev sendt ved en fejl.

- Dårligt formuleret, det antyder tilbagetrækning. Det er ikke, hvad der foregår, siger han til flere journalister blandt andet Reuters og AFP.

Det fremgår da heller ikke af brevet, hvornår en eventuel tilbagetrækning skal finde sted.

- Vi respekterer jeres (Iraks, red.) suveræne beslutning om at give ordre til vores afrejse, hedder det ellers i brevet, som bliver delt på det sociale medier Twitter:

Brevet er afsendt af general William H. Seely III fra det amerikanske marinekorps, som har overkommandoen over styrken i Irak. Generalen oplyser, at man skal være opmærksom på, at der i den kommende tid kan forekomme øget helikopter-aktivitet i og omkring Bagdads Internationale Zone.

Men Pentagon har imidlertid oplyst, at det ikke umiddelbart kan bekræfte oplysningerne om brevet. Og nu siger USA's forsvarsminister, Mark Esper, til Reuters, at man ikke har planer om at trække sig ud. Men han siger, at der har været nogen omrokeringer af amerikanske styrker i landet.

Resolution fra irakisk parlament

Det irakiske parlament vedtog i går en resolution om, at man ønsker smide den USA-ledede koalition, der indeholder danske styrker, ud af landet.

130 danske soldater deltager i koalitionsstyrken.

Det sker, efter et amerikansk droneangreb fredag dræbte den iranske general Qassem Soleimani uden for Bagdads internationale lufthavn.

Resolutionen fra parlamentet beder konkret den irakiske regering om at ende tilstedeværelsen af udenlandske styrker i landet. Den skal samtidig sikre, at styrker hverken er på Iraks landområder, i luften eller på vandet.

USA har omkring 5.000 mand i Irak.

  • Tusinder var på gaden, da mindeoptoget fandt sted. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • Flere havde portrætter med af de dræbte i angrebet, deriblandt Qassem Soleimani. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • En berørt deltager i mindeoptoget. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • Demonstranter fyldte gaden i Bagdad. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • Demonstranter tæt på en af kisterne, der skulle have en statsbegravelse. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
1 / 5

Amerikanske ministre og topembedsmænd fra Trump-administrationen vil onsdag orientere hele Senatet om udviklingen i Irak efter det amerikanske droneangreb dræbte Irans mest magtfulde general i Bagdad fredag i sidste uge.

Det oplyser assistenter og ansatte i Senatet til Reuters. Både udenrigsminister Mike Pompeo og forsvarsminister Mark Esper samt CIA's direktør, Gina Haspel, vil deltage.

Iransk demonstrant holder et billede af Qassem Soleimani. (Foto: Wana News Agency © Scanpix)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter