Forsvunden læge meldes fundet i Zimbabwe

Politiet i Zimbabwe siger, at Peter Magombeyi er dukket op igen. Han blev meldt bortført i weekenden.

Demonstranter har protesteret mod den formodede bortførsel af lægernes frontfigur. (Foto: Søren Bendixen)

I lørdags sendte Peter Magombeyi en besked ud om, at han var blevet kidnappet.

Han står i spidsen for Zimbabwes yngre læger, der kræver mere i løn. Siden begyndelsen af september har de strejket over dårlige forhold, hvor deres månedsløn ikke engang rækker til at få benzin på bilen.

Mange var hurtige til at kaste blikket på myndighederne i Zimbabwe for at få svar på, hvor Peter Magombeyi var blevet af, og hundredvis af læger gik på gaden i hovedstaden, Harare.

Nu lyder meldingen fra politiet i Zimbabwe, at Peter Magombeyi er dukket op igen.

  • Peter Magombeyi står i spidsen for læger, der kræver mere i løn. (Foto: Søren Bendixen)
  • Bring Peter Magombeyi tilbage, lød budskabet fra denne demonstrant ved en protest tidligere på ugen. (Foto: Søren Bendixen)
1 / 2

Masser af ubesvarede spørgsmål

Politiet i Zimbabwe udsendte i aftes en pressemeddelelse om, at den forsvundne læge var blevet fundet, og at man nu ville efterforske, hvad der var hændt.

DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, har talt med assistenten til Peter Magombeyis advokat, der fortæller, at man endnu ikke har fået lov til at mødes med lægen.

- Der er stadig stor forundring og nysgerrighed om, hvad der er op og ned i denne sag, siger Søren Bendixen.

Teorierne om lægens forsvinden er forskellige alt efter, hvem man spørger, fortæller korrespondenten, som tidligere på ugen var i Zimbabwe for at dække sagen.

- Hvis du taler med lægerne, så er de overbevist om, at det er nogen inden for statsapparatet, der står bag, fortæller Søren Bendixen, som peger på, at der har været flere bortførelsessager med bevæbnede mænd, som menes at være militærfolk.

- Men hvis du spørger regeringen, så er dette en fingeret bortførelse, hvor udefrakommende kræfter forsøger at destabilisere styret.

Ifølge BBC siger en talsmand for regeringen, at myndighederne ikke har nogen grund til at bortføre sine indbyggere.

Mugabe er væk - men det er volden ikke

Sagen om Peter Magombeyi er langt fra enestående.

De seneste to måneder er mindst seks personer, der på en eller anden måde har kritiseret regeringen, blevet kidnappet og tæsket.

Under sit besøg i Zimbabwe mødtes Søren Bendixen blandt andet med en komiker og en aktivist, der har oplevet kidnapning, tæsk og ydmygelse efter kritik af styret i Zimbabwe.

Du kan møde de to personer i indslaget her:

Under den nu afdøde tidligere præsident, Robert Mugabe, var det heller ikke et ukendt fænomen med bortførelser af kritiske personer.

I Zimbabwe jokede man ligefrem med, at man kunne genkende oppositionspolitikere ved, at de havde ar i hovedet, fra når de var blevet bortført og tæsket af sikkerhedspolitiet.

Men under den nye præsident, Emmerson Mnangagwa, er det blevet endnu sværere at være en del af oppositionen, fortæller Søren Bendixen.

- Vinduet til at være i opposition er blevet væsentligt mindre, efter Mugabe er væk, siger han.

- Under Mugabe gik det op og ned, så oppositionen i perioder kunne få lov til at åbne munden lidt, men når man nærmede sig valg, fik de lov til mindre.

Den nye leder, som havde håbet på at kunne vende den kuldsejlede økonomi, står med et Zimbabwe i laser. Det ses blandt andet ved, at de højtuddannede læger skal forsøge at leve for 500 kroner om måneden.

- Det gør, at den nye regering er kommet under et gevaldigt pres, fortæller Søren Bendixen.

Og derfor mener mange, at den er så presset, at man ikke ser andre muligheder end at slå hårdt ned på enhver opposition.