Forsvundet ubåd har luft til syv dage... Nu er der gået otte

Besætningen på 43 mænd og en enkelt kvinde har nu været forsvundet i mere end en uge.

Skibe og fly fra flere end 12 lande leder i øjeblikket efter en argentinsk ubåd, der forsvandt den 15. november ud for Argentinas kyst.

ARA San Juan var på vej tilbage fra en rutinemission ud for det sydligste Sydamerika, da den rapporterede om elektronisk svigt. Ubåden er ikke set siden.

Rusland har senest meldt sig i rækken af lande, der hjælper med at lede. Også USA er med i eftersøgningen af de 44 besætningsmedlemmer.

Ifølge den argentinske flåde har besætningen luft til at overleve under vandet i syv dage. I dag tager man hul på dag otte, og dermed svinder håbet om at finde dem i live.

Usædvanlig lyd opfanget

En usædvanlig lyd blev opfanget i det sydlige Atlanterhav onsdag tre timer efter ubådens forsvinden. Lyden blev opfanget af et amerikansk institut, der først nu har informeret de argentinske myndigheder.

Talsmand for den argentinske flåde, Enrique Balbi, ville i går ikke kommentere på, om lyden gav indtrykket af, at der var sket en ulykke.

- Vi vil ikke spekulere.

- Eftersøgningen fortsætter. Der er ikke registreret nogen form for kontakt. Ingen spor. Vi har nået syvendedagen og er i en kritisk iltfase, hvis ubåden er neddykket.

Flere backup-systemer ombord

Den 66 meter lange ubåd blev bygget i Tyskland i 1983, men fik installeret nye motorer og batterier for fem år siden, skriver CNN.

I søndags meddelte flere pårørende, at de havde modtaget beskeder fra besætningen, før kontakten med ubåden brød sammen. Her skulle besætningsfolk have fortalt, at der var problemer med ubådens batterier.

Dagen efter blev det bekræftet af det argentinske søværns kommandør Gabriel Galeazzi. Ifølge ham er det dog ikke unormalt for en ubåd.

- Et krigsskib har flere backup-systemer om bord, der kan træde i kraft.

Ifølge kommandøren har ubåden ikke udsendt et nødsignal på noget tidspunkt.

'Slukket' ubåd svær at finde

Ubåde opdages normalt ved at lytte efter motorlarm eller med hjælp fra sonar-teknik. Men hvis motorerne er slukket, og ubåden ligger på bunden af havet, er der ikke meget at larme med, siger forsvars- og militærekspert fra Griffith University i Australien, Peter Layton.

- Besætningen kan banke på skroget og på den måde håbe på at tiltrække sig opmærksomhed.

Ifølge Peter Layton, er sonar-teknik kun effektivt, når man leder efter en ubåd mellem bunden og havets overflade.

Hvis skroget stadig er intakt, kan ubåden klare sig på 500-600 meters dybde. Havet omkring Argentinas kyster er generelt lavere end dette, men hvis ubåden befinder sig længere ude i Atlanterhavet, ligger den sandsynligvis dybere end skrogets bristepunkt.

Stor opbakning

Udover USA og Rusland er Brasilien, Chile, Colombia, Frankrig, Tyskland, Peru, Sydafrika, Uruguay og Storbritannien blandt de lande, der bidrager til eftersøgningen.

Amerikanerne har udsendt to ubåde, der har teknikken til at levere billeder af havbunden.

Der er 43 mænd og en enkelt kvinde ombord på ubåden.

Facebook
Twitter