Forsvundne og dræbte kvinder: Tre sager, der fik Canada til at vågne op

Grufulde drab på indfødte kvinder har fået canadierne til at erkende et kæmpe samfundsproblem.

Tre navne fra en deprimerende lang liste: Tina Fontaine, Alberta Williams og Amber Tuccaro.

Kvinder fra Canadas oprindelige befolkning er voldsomt overrepræsenterede på politiets lister over forsvundne og dræbte personer - og sådan har det været i årtier.

Canadas indfødte

Canadas oprindelige befolkning kaldes "aboriginal people" i landets forfatning.

De defineres som efterkommere af Nordamerikas oprindelige indbyggere.

Forfatningen anerkender tre grupper af indfødte: First Nations people (tidligere kaldt indianere), Métis og Inuit.

Der er tale om tre forskellige folk med hver sin unikke kulturarv, sprog, kulturelle praksis og spirituelle overbevisning.

Kilde: AANDC

Menneskeretsorganisationer og interessegrupper for Canadas indfødte har næsten lige så længe forsøgt at råbe myndighederne op, men først i 2016 nedsatte regeringen en kommission, som skal kulegrave problemet.

Beslutningen kom efter, at Canada havde fået ny regering, men den blev også i høj grad ansporet af en række gruopvækkende sager om drab på indfødte kvinder:

Amber Tuccaro - morder fanget på bånd?

20-årige Amber Tuccaro forsvandt i august 2010 i byen Nisku i provinsen Alberta.

Amber Tuccaro opholdt sig på et motel med sin 1-årige søn og en veninde, da hun sent om aftenen besluttede sig for at blaffe til den nærmeste by. To år senere blev hendes lig fundet i et øde område cirka 20 minutters kørsel fra motellet.

Bare fire dage tidligere havde politiet offentliggjort et uddrag af Amber Tuccaros sidste telefonsamtale. Samtalen var blevet optaget, fordi personen i den anden ende af røret sad i fængsel.

På optagelsen kan man høre den myrdede kvinde skændes med sin ukendte chauffør. "Hvor tager du mig hen," spørger Amber Tuccaro flere gange på båndet:

Ved at afspille denne video accepterer du YouTubes servicevilkår. I dette tilfælde vil YouTube/Google modtage tekniske data om din browser og IP-adresse, og Google vil kunne henføre disse data med din profil.
Amber Tuccaro recording

Politiet håbede, at nogen kunne genkende stemmen på optagelsen, og at man derigennem kunne finde frem til morderen.

Horisont: Canadas forsvundne kvinder

I aften klokken 21.55 kan du se hele Horisont-udsendelsen om Canadas forsvundne kvinder.

Du kan også se forpremieren på programmet her.

Men på trods af flere henvendelser er sagen stadig uopklaret. Canadas politi - RCMP - har ikke forklaret, hvorfor det tog to år, inden man offentliggjorde samtalen.

RCMP's håndtering af sagen har i det hele taget vakt kritik og ført til flere klager fra Amber Tuccaros familie. Sagen bliver ofte nævnt som et skoleeksempel på, hvordan RCMP systematisk har underprioriteret eller direkte ignoreret sager om indfødte kvinder.

Drabet har desuden fået øget opmærksomhed i Canada, fordi ligene af tre andre kvinder er fundet i samme område, hvorfor der kan være tale om en seriemorder.

Alberta Williams - podcast åbner gammel sag

Et skilt advarer mod at blaffe på Canadas berygtede "Highway of Tears". (Foto: Izithombe © creative commons)

I september 1989 blev liget af 24-årige Alberta Williams fundet i nærheden af den berygtede hovedvej 16 i provinsen Britisk Columbia.

Hovedvejen kaldes "Highway of Tears", fordi mindst 19 kvinder siden 1969 er fundet dræbt langs strækningen. Hovedparten af ofrene var indfødte kvinder, og med en enkelt undtagelse er sagerne uopklarede.

4.000 ofre

Antallet af forsvundne eller dræbte indfødte kvinder i Canada er usikkert.

En undersøgelse af perioden 1980 til 2012 fra Canadas politi identificerede godt 1.200 ofre.

Men organisationer for indfødte, der har undersøgt samme periode, endte med op mod 4.000 navne.

Canadas regering har erkendt, at politiets tal er for lavt, og at tallet 4.000 er mere troværdigt.

Kilde: CBC

Alberta Williams sag er speciel, fordi det lokale politi faktisk gennemførte en relativ grundig efterforskning, som dog løb ud i sandet.

Selv om han manglede beviser, var efterforskningslederen i sagen dog sikker på, at han havde fundet morderen - så sikker, at han efter sin pensionering besluttede sig for at sende et tip til Canadas svar på DR, CBC.

27 år efter mordet lavede CBC sin egen efterforskning, der resulterede i en podcast-serie.

Selvom journalisterne ikke opklarede sagen endegyldigt, nåede de et godt stykke nærmere sandheden, end politiet i sin tid gjorde. Samtidig var podcasten med til øge opmærksomheden om Canadas forsvundne og dræbte indfødte kvinder.

Tina Fontaine - pigen i floden

Kort tid efter valgsejren i 2015 opfyldte premierminister Justin Trudeau et valgløfte, da han annoncerede, at en kommission skulle undersøge de ufatteligt mange sager om dræbte eller forsvundne indfødte kvinder i Canada.

Beslutningen kom, mens sagen om 15-åriges Tina Fontaines dødsfald fyldte de canadiske medier. Sagen bliver ofte omtalt som direkte medvirkende til, at det fulde omfang af problemet endelig bliver undersøgt til bunds.

Til venstre et skolefoto af Tina Fontaine fra 2013, til højre et nyere, udateret foto.

Tina Fontaines lig blev fundet i floden Red River i byen Winnipeg, som er provinshovedstad i Manitoba. Liget var svøbt i plastik og tynget ned med sten.

Teenagerens liv havde på mange måder været symptomatisk for indfødte børn i Canada. Hendes far var blevet tæsket ihjel i 2011, og Tina Fontaine voksede op hos en grandtante, men hun stak af og drev omkring i Winnipeg. Hun var under løbende opsyn af de sociale myndigheder i Manitoba.

Tina Fontaine blev sidst set af en veninde, da hun gik afsted med en mand, som havde tilbudt pigerne penge for sex.

Cirka halvandet år efter liget blev fundet, sigtede politiet Raymond Cormier for drab mod Tina Fontaine. Man havde hverken retsmedicinske beviser eller øjenvidner, som direkte kunne forbinde Cormier til teenagerens død. End ikke en dødsårsag kunne anklagemyndigheden præsentere i retten.

Raymond Cormier var dog blevet set i selskab med Tina Fontaine, før hun forsvandt, og på nogle hemmelige lydoptagelser tilstod han - ifølge anklageren - drab.

Men juryen i retssagen var ikke overbevist, og i februar 2018 blev Raymond Cormier frikendt.