'Forventningerne er meget lave' forud for verdens største konference for nedrustning af atomvåben

Det bliver interessant at se, om atomstormagterne USA og Rusland kan snakke sammen trods krigen i Ukraine, vurderer eksperter.

"Stop the bomb" står der på et skilt i forbindelse med atomforhandlingerne i Wien i Østrig 2015. (Foto: Carlos Barria)

I dag vil diplomater og politikere fra lande som Rusland, Ukraine, Kina, Iran, USA og Danmark mødes på verdens største konference for nedrustning af atomvåben, der finder sted i New York.

Det gælder også Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), der deltager i dag og i morgen.

Grunden til, at man har sådan et møde, er, at størstedelen af FN-landene for 52 år siden skrev under på NPT-traktaten, som handler om, at man vil arbejde på at nedruste atomvåben.

Og det var altså i den forbindelse, at man aftalte at mødes hvert femte år.

Men forventningerne til konferencen er ikke høje, forklarer Rens van Munster, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og forsker i atomvåben, til P1Morgen.

- Forventningerne er meget lave, men man kan håbe på, at der sker en lille smule.

Der er i hvert fald to grunde til, at det er et svært forhandlingsklima, forklarer han. Den første er, at der faktisk i længere tid har været et nyt atomvåbenkapløb i gang.

- Atomvåbenstater har over længere tid vist meget lidt interesse for nedrustning. Tværtimod er lande som USA, Rusland og Kina - de største atommagter - i gang med at gennemføre omfattende moderniseringsprogrammer af deres atomprogrammer.

Derudover er der forholdene mellem USA og Rusland samt mellem USA og Kina, som er "rigtig dårlige og plaget af mistillid og konflikt" og dermed også gør situationen svær.

Afgørende at Rusland og USA snakker sammen trods Ukraine

Det helt afgørende for, at der vil kunne ske en nedrustning af atomvåben i verden er, at de to hovedatommagter, Rusland og USA, kommer i gang med at lave aftaler med hinanden om, hvad det er for nogle teknologier, der bliver indført.

- Det er det eneste, der kan stoppe den teknologidrevne destabilisering, der ellers er i gang, vurderer Ole Wæver, der er professor i International Politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Og det er her, krigen i Ukraine kan sætte en kæp i hjulet.

- Ukraine-krisen er problematisk. For kan de snakke sammen? Det har de faktisk kunnet lidt på atomvåbenområdet i det skjulte, mens man ellers har afbrudt alle mulige andre forbindelser.

- Men det er vi virkelig afhængig af, at de faktisk gør, forklarer han.

Tidligere har både USA og Rusland dog vist, at de godt kan indgå aftaler på atomområdet, selv når de er i konflikt med hinanden. Det fortæller seniorforsker Rens van Munster.

- Men hvis krigen kommer til at fylde meget på konferencen, hvilket der er stor chance for, så tror jeg, det vil tage opmærksomheden endnu mere væk fra nedrustningsspørgsmålet.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i konferencen i New York mandag og tirsdag. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Det begynder at ligne tom retorik, mener nogle lande

I længere tid har der ikke været nogen fremskridt, og der er ingen tvivl om, at det er til stor frustration hos især de stater, der ikke har atomvåben.

- De peger på, at snakken om en verden uden atomvåben begynder at ligne tom retorik, siger Rens van Munster.

Derfor har mange lande valgt at melde sig ind i en ny traktat, som forbyder atomvåben, i et forsøg på at lægge mere pres på atomvåbenstaterne.

På konferencen i New York deltager Danmarks udenrigminister Jeppe Kofod (S). Han skal stå for at give et indlæg på vegne af de nordiske lande.

- Målet er jo ultimativt en verden uden atomvåben. Men som det ser ud nu, er der jo en række lande, der har atomvåben, og derfor er det vigtigt, at de lande også drøfter, hvordan vi kan få nedrustet, siger han til Ritzau.

Når det kommer til Jeppe Kofods ageren på konferencen, vurderer Rens van Munster da også, at Danmarks linje kommer til at følge Natos, hvor man siger, at man gerne vil have en verden uden atomvåben, men så længe ens fjender har dem, er man også nødt til at have dem.

Konferencen slutter den 26. august.