Forvirrede netshoppere kimer Toldstyrelsen ned: Vær klar på brexit-bøvl, når du handler i Storbritannien

Der kan være skjulte udgifter forbundet med at handle i britiske webshops.

Hvis du køber sko eller andre varer i britiske webshops, skal du have styr på prisen og på, hvor skoene er produceret. Så kan du undgå varer med told på, lyder rådet fra Toldstyrelsen. (Foto: Morten Fogde Christensen (Grafik))

Brexit-hotlinen har bimlet hos Toldstyrelsen siden nytår, hvor briterne sagde endeligt goodbye til EU og det indre marked.

Bare den første uge af året fik styrelsen 395 opkald fra private borgere, der var i tvivl om, hvad brexit betyder, når de køber varer på nettet.

Og tvivlen er helt forståelig, siger kontorchef Henrik Pagh Kold.

- Det er en ny situation for forbrugerne, og sådan vil det også blive oplevet af rigtig mange, siger kontorchef Henrik Pagh Kold.

Og derfor kommer han med en advarsel til danske netshoppere.

- Det er blevet mere bøvlet. Og det kræver, at man som forbruger er mere vågen.

Pas på de skjulte ekstraregninger

Hvis en vare koster mindre end 80 kroner, er alt, som det plejer. Men lige så snart en vare koster mere end 80 kroner, skal der både betales moms og administrationsgebyrer.

Dansk moms er 25 procent af varens pris, og det vil man typisk ikke kunne læse ud fra de priser, man finder på webshoppen. Til gengæld skal man så ikke betale den britiske moms, men den er ofte noget mindre.

Administrationsgebyret, der også bliver kaldt for importgebyr eller transportørgebyr, ligger typisk mellem 160 og 250 kroner. Det afhænger af det selskab, der skal transportere pakken og fikse papirarbejdet. Det kan eksempelvis være PostNord eller GLS.

Juleaftensdag gav EU og Storbritannien hånd på, at man, på trods af skilsmissen, stadig skal kunne handle frit over grænsen. Vi skal altså i udgangspunktet ikke betale told, når vi køber varer af briterne - og omvendt.

Desværre er det bare ikke altid så nemt, forklarer Henrik Pagh Kold.

- Som danske forbrugere skal vi vænne os til, at det nu kræver lidt mere opmærksomhed at handle i britiske netbutikker, siger han.

Hvis man vil undgå told, skal der nemlig holdes øje med både prisen på varen og hvor, den kommer fra. Hvis varen koster mindre end 1.150 kroner, er der ingen problemer. Man skal stadig betale gebyr og dansk moms, men varen er fritaget for told. Hvis varen derimod koster mere end 1.150 kroner, skal man kigge på, hvor den er produceret henne.

Hold øje med "Made in China"

Køber man en taske, der er produceret i Storbritannien af britisk læder, så slipper man stadig for told. Men køber man et par kondisko på det britiske Amazon, der er produceret i Kina, så koster det.

Varer, der er produceret uden for EU eller Storbritannien til en pris over 1.150 kroner, skal nemlig fortoldes. Og toldsatsen varrierer alt efter produktet.

Men hvad med et produkt, hvor materialet kommer fra Indien men er bearbejdet i Storbritannien? Det er et godt spørgsmål, siger Toldstyrelsen. For det skal faktisk vurderes fra vare til vare.

Derfor opfordrer styrelsen til, at man får webshoppen til at sende dokumentation for, at varer over 1.150 kroner er produceret i Storbritannien, hvis det er tilfældet, så man ikke ender med at skulle betale told.