Fotograf: Thornings selfie var på ingen måder upassende

Fotografen bag onsdagens mest omtalte billede ser ikke noget forkert eller upassende i Thornings selfie med Cameron og Obama.

Det skulle have vist, at verdenslederne også er mennesker, men mange tog det afslappede øjeblik ilde op. (Foto: Roberto Schmidt © Scanpix)

Roberto Schmidt sørger normalt for at andre kommer i søgelyset, men denne her gang har den internationale fotograf fået sig selv i fokus.

Billedet af Helle Thorning-Schmidts selfie med britiske premierminister David Cameron og den amerikanske præsident Barack Obama gik onsdag verden rundt og har fået mange til at reagere med foragt på de sociale og journalistiske medier.

Til den franske nyhedstjeneste AFP har han beskrevet, hvordan situationen var, da han tog det nu verdenskendte fotografi.

Højt humør og latter overalt

Obama havde netop afsluttet sin mindetale og hele mindehøjtideligheden havde været undervejs i flere timer. Da præsidenten tog sin plads var det ved siden af sin kone og blandt andre regeringsledere på tribunen ca. 150 meter fra fotografen.

Som de fleste udlændinge, så anede fotografen ikke hvem den danske statsminister var og antog, at hun måtte være fra Obamas følge.

- Pludseligt trak denne her kvinde sin mobiltelefon frem og tog et foto af hendes smilende selv med Cameron og den amerikanske præsident. Jeg fangede øjeblikket per refleks, skriver Roberto Schmidt i sin forklaring.

- Overalt omkring os på stadiumet stod sydafrikanere og dansede, sang og grinede til ære for deres afdøde leder. Atmosfæren var som ved et karneval og var slet ikke morbid.

Michelle morede sig også

Med to timer tilbage af ceremonien var begivenheden halv igennem programmet og humøret var afslappet og muntert.

- Atmosfæren var fuldkommen afslappet, jeg så intet overraskende i min søger, præsident eller ej. Vi er i Afrika, forklarer Roberto Schmidt.

Efter billedets publisering begyndte spekulationerne at spire.

Hvorfor ser Michelle så sur ud? Og var hun sur eller jaloux over Helle og Obamas venskab?

- Fotografier kan lyve. I virkeligheden, bare et par sekunder forinden, så sad førstedamen selv og jokede med de andre på sæderne omkring hende. Hendes alvorlige udtryk blev fanget tilfældigt.

Regeringslederne opførte sig som almindelig mennesker

På et splitsekund tog Roberto Schmidt billederne uden at overveje effekten, de kunne have.

- I øjeblikket syntes jeg, at verdenslederne helt enkelt opførte sig som mennesker. Som dig og mig, skriver fotografen.

- Jeg tvivler på, at nogen ville have bevaret en pokerfjæs igennem hele ceremonien, imens titusindvis af mennesker festede på stadiumet.

En skam, at vi er besatte af trivialiteter

Det ærgrer pressefotografen, at vi bliver så besatte af hverdagens trivialiteter fremfor ting, der faktisk er vigtige. Derudover understreger han, at han fortsat ikke ser noget i billederne, som man bør beklage sig over. Han havde endda gjort det samme.

Hele AFP-holdet arbejdede hårdt for at formidle sydafrikanernernes farvel til Mandele og med over 500 fotografier, der efterstræbede at vise deres sande følelser. Men det banale fotografi kom til at overskygge holdets indsats.

- Det var interessant at se politikere i et menneskeligt lys, fordi vi oftest ser dem i kontrollerede miljøer. Måsker ville det her ikke være et problem, hvis vi, som presse, havde større adgang til statsmændene og kunne vise, at de er mennesker ligesom os andre.