Fotografen Mykola mistede en lille del af sig selv, hver gang han tog et billede i Butja

- Jeg fotograferede ødelæggelse og sorg, siger Mykola Toropov om sit besøg til Butja.

(Foto: Mykola Toropov)

Vejen ind i Butja er brolagt med vidnesbyrd om krigens rædsler, fortæller Mykola Toropov.

Før Ruslands militære invasion af Ukraine var han fotograf for et entreprenørfirma og flere aviser, men i tirsdags gik turen til Butja for at dokumentere, hvad der er sket i Kyiv-forstaden.

Vejkanten er fyldt med resterne af udbrændte biler og traktorer, der er blevet skubbet ud til siden. Bygninger er sprængt i luften, løse murbrokker og ligdele ligger i bunkevis, og der er flere miner og granater, som endnu ikke er detoneret, fortæller han om ruten ind i Butja.

Mykola Toropov fotograferer det hele. Men for ham er det ikke kun billeder, han tager. Det er dokumentation. Beviser på, hvad der er sket i Butja. Men den menneskelige pris for dokumentationen er høj for den 44-årige fotograf.

- Jeg mistede et stykke af mig selv, hver gang jeg tog et billede. Jeg mistede noget, der er vigtigt, af mig selv, siger Mykola Toropov.

  • Før krigen i Ukraine brød ud, var 44-årige Mykola Toropov fotograf for et entreprenørfirma og flere aviser. Nu dokumenterer han krigen. (Foto: (privatfoto))
  • Biler er brændt ud og huse er i ruiner i Butja. (Foto: Mykola Toropov)
  • En smadret Mercedes. (Foto: Mykola Toropov)
  • Ødelæggelserne er omfattende. (Foto: Mykola Toropov)
1 / 4

Efter turen til Butja kommer Mykola Toropov hjem til sin kone i Kyiv og bearbejder det, han har set ude i forstaden.

- Jeg diskuterede det, jeg så, med min kone, og det er meget hårde billeder, men jeg fik hende til at se dem. Hun græd og foreslog, at vi bad for de døde. Jeg har ikke bedt i meget lang tid, men den aften sad vi sammen og bad en bøn for de dødes sjæle. Vi er meget kede af, hvad der sket med dem, siger Mykola Toropov.

En skueplads for krigens rædsler

Butja er blevet skueplads for rædslerne i krigen i Ukraine, efter Rusland har trukket sine styrker ud af Kyiv-forstaden. Ukraine kalder russernes behandling af civilbefolkningen i Butja "en massakre", mens Rusland kalder billederne falske og "endnu en provokation fra radikale ukrainere".

Vestlige ledere, heriblandt Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), forlanger en uafhængig undersøgelse af, om der er begået krigsforbrydelser, mens USA's præsident, Joe Biden, kalder Ruslands præsident, Vladimir Putin, en krigsforbryder.

Borgmesteren i Butja, Anatolij Fedoruk, siger, at mere end 300 civile indbyggere i Butja er døde, 50 af dem ved henrettelse, men det er ikke et tal, der er blevet verificeret.

I Butja så Mykola Toropov en hel bunke lig, der var blevet forsøgt brændt. De civile i byen fortalte ham, at russerne fragtede ligene rundt på pansrede køretøjer og satte ild til bunken. Mykola Toropov fotograferede bunken af halvbrændte lig, men han erkender også, at ingen, han har talt med, har set afbrændingen.

DR har set Mykola Toropovs billeder fra Butja, heriblandt af den brændte menneskemængde.

Så de civile i Butja, at ligene blev brændt?

- Jeg er ikke sikker.

- Jeg vil ikke fortælle andet end sandheden. Det er meget vigtigt for mig, siger Mykola Toropov.

  • Et af de mange billeder, Mykola Toropov tog i Butja. (Foto: Mykola Toropov)
  • Et ødelagt hus set udefra. (Foto: Mykola Toropov)
  • (Foto: Mykola Toropov)
  • (Foto: Mykola Toropov)
1 / 4

Mener billederne skal bringes

Han besøgte en familie i Butja, der levede i resterne af deres hjem. Mand og kone, begge over 80 år ifølge Mykola Toropov, der nu bor i en ruin.

Russiske granater har jævnet halvdelen af ægteparrets hus med jorden, men heldigvis gik der ikke ild i resten, forklarer Mykola Toropov, men resterne er nærmere et ly, end det er et hus.

- Det er meget svært at fotografere. Jeg fotograferede ødelæggelse og sorg.

- Du har en begrænset tid, hvor du kan tage billeder, fordi du bliver så drænet.

Det har været en debat herhjemme, hvorvidt medier skal bringe voldsomme billeder fra krigen i Ukraine, der viser eksempelvis døde personer. DR Nyheder har set Mykola Toropovs billeder fra Butja.

Billederne går fra udbrændte køretøjer og ruiner af bygninger til lig i gaden og forkullede menneskerester.

Ville du publicere billederne, hvis du var chef for en avis?

- Det er et godt spørgsmål.

- Der er mange folk, der ikke kan tåle at se billederne. Det vil være et chok for dem. Men på den anden side, så er der mange folk, der har overlevet det, jeg har taget billeder af. De så ikke billederne, de gennemlevede situationen.

- Nogle af billederne skal måske sløres på visse steder. Men sund fornuft siger mig, at billederne er nødt til at blive publiceret, fordi vi kan ikke lukke vores øjne for virkeligheden. Det her er virkeligheden.

- Det er en ægte situation, og det er en ægte del af vores liv. Det er en meget vigtig historie, fordi der er en sygdom fra Rusland, som spreder sig til Ukraine, og hvis den ikke bliver stoppet, vil den vokse og vokse, siger Mykola Toropov.

Her er et af de voldsomme billeder, som Mykola Toropov tog af afbrændte lig i Butja. DR har valgt at sløre billedet af etiske årsager.