Fra fjender til venner - Merkel og Tsipras står sammen

Angela Merkel er gået fra at blive portrætteret med Hitler-overskæg i Grækenland til at blive bedste venner med den græske premierminister.

Merkel og Tsipras. Forholdet mellem Grækenland og Tyskland er blevet varmere på grund af den nuværende flygtningekrise. Angela Merkel er trådt ud af fortidens skygge. (Foto: GUIDO BERGMANN/GERMAN FEDERAL GO © (c) Scanpix)

Grækenland er i øjeblikket omdrejningspunkt for en stadig større strøm af flygtninge, der søger i mod Europa.

Den udfordring har skabt en helt grundlæggende ændring i forholdet mellem Grækenland og Tyskland. Det mener prorektor ved Københavns Universitet – og tidligere minister for Venstre - Lykke Friis, som i mange år har fulgt europæisk politik:

- Den tyske kansler Angela Merkel er gået fra at blive portrætteret med Hitler-overskæg i Grækenland, til at være bedste venner med den græske premierminister Alexis Tsipras. Det er sket på et år. Det havde ingen vist set komme.

Baggrunden for grækernes anspændte forhold til Tyskland er, at Angela Merkel blev ansigtet på de mange besparelser, som Grækenlands tidligere regering måtte gennemføre for at modtage økonomisk hjælp fra EU. For præcis et år siden overtog Alexis Tsipras og hans parti Syriza magten, og han forsøgte straks at lappe forholdet til Tyskland.

Merkel som Hitler. I 2012. rettede græske demonstranter deres vrede imod Angela Merkel, i protest imod deres egen regerings voldsomme økonomiske reformer. (Foto: YANNIS BEHRAKIS © (c) Scanpix)

Forholdet blev yderligere styrket forleden, da Angela Merkel på tysk TV sagde, at Europa ikke har kæmpet for at hjælpe Grækenland ud af økonomisk ruin, for derefter at lade dem i stikken i forhold til de massive udfordringer med flygtninge.

Så selvom Grækenland fortsat kæmper med at gennemføre de aftalte reformer, så er Tyskland og Angela Merkel ikke længere syndebukken, mener Lykke Friis.

Grækenland er blevet en del af tysk indenrigspolitik

Tysklands støtte til Grækenland skyldes ifølge Lykke Friis flere ting. Angela Merkel ved godt, at mange flygtninge drømmer om at komme videre fra Grækenland til Tyskland, derfor har hun en enorm interesse i at bremse dem:

Merkel og Tsipras
  • Alexis Tsipras er formand for det græske parti Synaspismon, og er samtidig leder af den politiske koalition Syriza.

  • Angela Merkel har siden 2005 været Forbundskanser i Tyskland for partiet CDU.

  • I 2010 måtte EU, med Tyskland i spidsen, støtte Grækenland med mere end 100 milliarder Euro. Til gengæld lovede Grækenland omfattende økonomiske reformer.

- Og så skal man ikke overse, at der er sket en ændring i det tyske mediers billede af Grækenland. Dels fokuserer de nu på, at Grækenland faktisk har gennemført store reformer, dels er fokus nu – i hele Europa - ændret fra at handle om økonomi til at handle om, hvordan vi løser flygtningeproblematikken. Og Angela Merkel har et stort problem, hvis ikke der kommer en fælles europæisk løsning på den nuværende flygtningesituation. Ellers vil antallet af asylansøgere i Tyskland stige.

Tidligere støtter er ”meget stille”

Lykke Friis følger europæisk politik tæt og peger på at Angela Merkel er relativt alene i Europa om at fokusere på, hvordan EU hjælper Grækenland:

- De lande – bl.a. Italien, Spanien og Frankrig – som kæmpede mest højlydt for at hjælpe Grækenland ud af økonomisk ruin for få år siden, siger meget lidt i øjeblikket. De har hver især større udfordringer derhjemme, og har ikke interesse i at involvere sig i Grækenland, på grund af risikoen for at skulle modtage endnu flere flygtninge.

Lykke Friis fremhæver samtidig, at det vigtigt at bemærke, at selvom Merkel og Tsipras tilsyneladene har en god dialog om at finde en løsning på flygtningespørgsmålet, så spøger fortiden stadig:

- Tyskland har bestemt ikke har glemt, at Grækenland stadig har forpligtelser i forhold til at gennemføre store politiske reformer og få styr på økonomien. Presset er blot blevet mindre højlydt fra Tysklands side. Forholdet mellem Grækenland og Tyskland er forandret.