Fra i dag kan du rejse ud i Europa - her er en corona-status på de populæreste feriemål

Grænserne er blevet åbnet til 25 lande i Europa, mens WHO advarer om stigende smittetal.

Der er god plads på de normalt overfyldte strande på den spanske ferieø Menorca i Middelhavet. (Foto: © David Arquimbau Sintes, Scanpix)

Europakortet har skiftet farve.

Efter måneder med rejserestriktioner har 25 lande i Europa nu farven gul på Udenrigsministeriets oversigt. Det betyder, at rejser til landene ikke længere frarådes. Den gule farve står dog for, at man stadig skal "være ekstra forsigtig".

Og det kan der være god grund til. Verdenssundhedsorganisationen WHO advarede så sent som torsdag om, at Europa som helhed oplever stigende smittetal for coronavirus, i takt med at samfundene bliver genåbnet.

Her er et hurtigt overblik over situationen i danske turisters fem foretrukne rejsemål i Europa:

1

Spanien

Det spanske kongepar er taget på en turne rundt i landet for at fremme turisme. Her er kong Felipe og dronning Letizia på Mallorca. (Foto: © Jaime REINA, Scanpix)

Det er under en uge siden, at Spanien ophævede en nødretstilstand efter en af de hårdeste nedlukninger i Europa under coronakrisen.

Restriktionerne har haft effekt. I hele juni har antallet af nye dagligt smittede - med enkelte undtagelser - ligget under 500.

Men med over 28.000 dødsfald har Spanien været blandt de hårdest ramte lande i verden, og evalueringen af myndighedernes indsats kan blive grum.

Omkring 19.000 af de personer, som er døde med Covid-19, boede på plejehjem eller specialinstitutioner, skriver Reuters. Og nu vælter det ind med erstatningskrav og sagsanlæg fra familier, som mener, at deres pårørende blev ladt i stikken, da de spanske hospitaler blev oversvømmet af coronapatienter.

Spanien åbnede landet for turister, samtidig med at nødretstilstanden blev hævet i søndags. De 80 millioner udenlandske gæster om året tegner sig normalt for 12 procent af det spanske bnp. Derfor risikerer landet at blive et af de største ofre i Europa for den globale økonomiske nedtur, som coronavirusset har skabt.

Derfor krydser spanierne sikkert fingre for, at de danske turister vil vende tilbage til deres suverænt populæreste feriemål.

Man skal være forberedt på at få taget sin temperatur i lufthavnen, holde 1,5 meters afstand i det offentlige rum og bære mundbind i forretninger samt i busser og tog, skriver BBC.

2

Italien

En kvinde tager en selfie ved Trevi-fontænen i Rom. (Foto: © Guglielmo Mangiapane, Scanpix)

Italien har været åben for turister fra Europa siden 3. juni, men indtil videre har interessen været meget begrænset.

Det nationale turistagentur ENIT regner med et fald i antallet af besøgende på i alt 44 procent i år.

De, som vælger at komme alligevel, skal være forberedt på omfattende tiltag for at bremse spredningen af coronavirus. For eksempel udstyrer Det Skæve Tårn i Pisa og katedralen i Firenze gæster med sensorer, der vibrerer, hvis man kommer for tæt på andre besøgende.

Det nordlige Italien var Europas første coronahotspot, og landet har næstflest dødsfald efter Storbritannien: 34.708.

Den italienske økonomi var allerede på vej mod recession, da virusset lagde samfundet ned, og kun et ekstraordinært indgreb fra især Den Europæiske Centralbank ECB forhindrede et kollaps.

Italienerne sætter nu deres lid til den genopretningspakke, som EU-landene skal forsøge at forhandle på plads i juli. Her står Italien efter den foreløbige fordelingsnøgle til at få det største tilskud af alle i EU.

3

Grækenland

Flypassagerer bliver testet for coronavirus efter ankomst til Grækenland. (Foto: © YANNIS KOLESIDIS, Scanpix)

I modsætning til andre store turistmål i Sydeuropa har Grækenlands indsats mod coronavirus været en succes.

En tidlig nedlukning bremsede smittespredningen, og de græske coronatal er i dag bedre end de danske: 3.343 er testet positive, 191 er døde.

Grækerne håber nu, at den flotte statistik vil få de udenlandske turister til at vende tilbage hurtigere end andre steder, skriver avisen Ekathimerini. Turisme tegner sig for over 20 procent af Grækenlands økonomi.

15. juni åbnede lufthavnene i Athen og Thessaloniki for internationale fly. Der blev lavet omfattende testning af passagerne ved ankomst, og personer fra områder med stort smittetryk måtte begynde deres ophold med mindst en uges karantæne.

Åbningen af luftrummet har fået de græske smittetal til at stige en smule. Men myndighederne mener alligevel, at det er forsvarligt at tillade flyvninger til yderligere 27 lufthavne fra 1. juli.

I den forbindelse har Grækenlands turistminister talt om at lave en egentlig "luftbro" med Storbritannien. Hvis en aftale om en luftbro bliver en realitet, betyder det, at britiske turister ikke skal 14 dage i karantæne efter et ferieophold i Grækenland.

4

Tyskland

I dag deltog et stort antal personer i en pride-demonstration i Berlin. (Foto: © Omer Messinger, Scanpix)

Tysklands håndtering af coronapandemien har udviklet sig til et internationalt forbillede.

Strategien, der bygger på nedlukning og omfattende testning, har sikret, at de tyske tal for smittede - 194.399 - og døde - 9.026 - er lave, når man sætter dem i forhold til indbyggertallet.

Men aktuelt hører Tyskland med til listen over lande, hvor smittetallene i øjeblikket stiger.

Det skyldes lokale udbrud i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor to regioner nu er blevet lukket ned igen.

I begge tilfælde har udbruddene forbindelse til koncernen Tönnies' slagteri i Rheda-Wiedenbrück, hvor flere end 1.300 personer er konstateret smittet. Nu er både regionen, hvor slagteriet ligger, og en region, hvor mange af de ansatte bor, lukket ned.

I dag har den tyske kansler Angela Merkel i sin ugentlige videopodcast advaret tyskerne om, at pandemien langt fra er overstået.

5

Sverige

Den nuværende varmebølge gør det svært at holde afstand på denne badebro i Malmø. (Foto: © Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Udenrigsministeriet fraråder stadig rejser til langt størstedelen af Sverige. Faktisk er det kun regionen Västerbotten, som i øjeblikket er undtaget.

Svenskernes lempelige tilgang til coronavirus vækker fortsat debat rundt om i verden. I forhold til indbyggertallet har Sverige et af de højeste Covid-19-dødstal i verden.

Senest nævnte verdenssundhedsorganisationen WHO Sverige blandt lande, hvor der var sket "en betydelig genopblussen" af udbruddet.

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, som står bag Sveriges coronastrategi, kalder dog WHO's vurdering for "total fejlagtig".

Anders Tegnell siger, at Sverige registrerer flere smittetilfælde i øjeblikket, fordi langt flere bliver testet.

Statsepidemiologen sagde tidligere på måneden, at Sverige burde have truffet flere forholdsregler mod det nye coronavirus fra begyndelsen af udbruddet.