Fra i dag risikerer man stening, hvis man dyrker homosex i Brunei

Udenrigsminister Anders Samuelsen kalder lovgivningen "barbarisk" og "imod alt, hvad Danmark står for".

Sultan Hassanal Bolkiah holder fast i indførelsen af skrap sharialovgivning til trods for skarp kritik fra særligt vestlige lande. (Foto: - © Scanpix)

I dag har Brunei indført sharialovgivning, der betyder, at homoseksuel sex og sex uden for ægteskabet kan straffes med døden ved stening.

En udvikling, der bliver mødt med fordømmelse fra store dele af verden, men som Bruneis øverste leder, sultan Hassanal Bolkiah, tilsyneladende ser stort på.

FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, har fordømt lovgivningen, som hun kalder "grusom, ond og umenneskelig".

Anders Samuelsen: "Barbarisk"

I et skriftligt svar tager Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen, skarp afstand for udviklingen i Brunei.

- Jeg kan ikke tage nok afstand fra Bruneis beslutning om at genindførelsen af dybt barbariske sharia-afstraffelser med afhugning af hænder og stening for seksuelle handlinger mellem personer af samme køn. Det er dybt forfærdeligt, et brud på fundamentale rettigheder og imod alt, hvad Danmark står for.

Han lover samtidig at tage sagen op i FN's menneskerettighedsråd snarest muligt for at lægge pres på og få omgjort lovgivningen.

I går opfordrede det tyske udenrigsministerium Brunei til at følge ”de allerede eksisterende internationale regler for menneskerettigheder”, og Frankrig har også ytret ønske om, at det lille sydøstasiatiske land skrotter lovgivningen, inden den bliver taget i brug.

- Frankrig beder Brunei om at give afkald på denne lov, lød det i en meddelelse fra det franske udenrigsministerium.

Skarp amerikansk kritik

Samme toner lød fra Australiens udenrigsminister og USA.

- Bruneis beslutning (…) går stik imod landets internationale forpligtelser på menneskerettighedsområdet.

- USA opponerer stærkt imod vold, kriminalisering og diskriminering rettet mod sårbare grupper, inklusive LGBTI-personer (Fællesbetegnelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede og interkønnede, red.), lyder det i en meddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium.

Det må anses for tvivlsomt, om den vestlige verdens fordømmelser gør indtryk i Brunei, hvor sultanen, der også fungerer som premierminister og ikke er på valg, ufortrødent har holdt fast i en løbende indførelse af sharialovgivning siden 2013.

Sultanen har tidligere sagt, at lovgivningen ”har til formål at uddanne, respektere og beskytte de lovgivne rettigheder for alle individer”.

Omfattende sharialovgivning

Og ved en tale til befolkningen tidligere i dag lagde han vægt på, at Brunei ” er et land, der altid hengiver sig i tilbedelse til Allah”, dog uden at nævne de nye love direkte, skriver The Guardian.

Udover dødsstraf ved stening for homoseksuel sex og sex uden for ægteskabet kan de nye regler også medføre amputation af en fod eller hånd ved tyveri.

I de foregående år er lovgivning, der straffer usømmelig opførsel, udeblivelse fra fredagsbøn og graviditeter uden for ægteskabet med alt fra bøder til fængsel, også blevet indført.

Kendisser opfordrer til boykot

Der har lydt kritik af Brunei siden 2013, da planerne om at indføre sharialovgivning blev kendt, og i weekenden meldte en stribe kendisser sig igen ind i kampen.

Skuespilleren George Clooney, sangeren Elton John og talkshow-værte Ellen Degeneres opfordrede alle til boykot af hotelkæden Dorchester, der ejes af en statslig investeringsfond fra Brunei.

Også den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden og skuespilleren Jamie Lee Curtis har efterfølgende meldt sig i koret af kritiske røster.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter