Fra i dag træder USA's strengeste abortlov i kraft

I delstaten Texas er det forbudt at få en abort helt ned til sjette uge - uanset om kvinden er blevet voldtaget eller udsat for incest.

Der var store demonstrationer både for og imod abort ude foran regeringsbygningen i Austin i Texas, da loven blev vedtaget tilbage i maj. (Foto: © SERGIO FLORES, 2021 Getty Images)

Den er blevet kaldt kynisk, ødelæggende og direkte forfatningsstridig.

Men ikke desto mindre træder den strengeste abortlovgivning i hele USA i kraft i dag i delstaten Texas. Nu er det blevet forbudt at få udført en abort fra det øjeblik, der kan høres hjertelyd hos fosteret.

Det gælder også i tilfælde, hvor kvinden er blevet gravid efter en voldtægt, eller hvis hun er blevet udsat for incest.

Eneste undtagelse er, hvis der tale om et såkaldt medicinsk nødstilfælde.

Aborttilhængere har ellers forsøgt at få USA's højesteret til at gribe ind, for at undgå at loven fra i dag er gældende, men det er indtil videre ikke sket.

Også USA's præsident, Joe Biden, mener, at loven tydeligt er i strid med forfatningen.

- Loven i Texas vil gøre det markant sværere for kvinder at få adgang til de sundhedsydelser, de har brug for, særligt i lokalsamfund med farvede og dem med lav indkomst, siger Biden.

Men hvorfor er loven i Texas anderledes, og hvad kan det betyde for abortlovgivningen i hele USA? Det kan du blive lidt klogere på herunder.

Hvad går loven ud på?

(Foto: © SERGIO FLORES, 2021 Getty Images)

Allerede tilbage i maj underskrev Texas' guvernør, Greg Abbott, loven, der altså gør det forbudt at få en abort fra det øjeblik, der kan høres hjertelyd hos fosteret. Det kan være helt ned til bare sjette uge af graviditeten.

Ifølge nogle af de klinikker, der foretager aborter i staten, bliver over 80 procent af dem udført senere end sjette graviditetsuge, ofte fordi kvinderne først selv bliver opmærksomme på graviditeten senere.

Flere har allerede kritiseret den nye lov i Texas for at være i direkte strid med USA's skelsættende abortlovgivning, den såkaldte Roe vs. Wade-dom.

Tilbage i 1973 sikrede den lov kvinders grundlæggende ret til fri abort. Siden er der kommet flere ændringer til, der blandt andet har betydet, at de enkelte stater selvstændigt kan indføre abortrestriktioner.

Hidtil er forsøgene på at få ændret lovene dog endt med at blive afvist i højesteretten, som altså nu forholder sig passivt, og den manglende indgriben er blevet kritiseret, blandt andet af den magtfulde formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

- Den her radikale lov er et tydeligt forsøg på at fjerne de rettigheder og den beskyttelse, som er skabt af Roe v. Wade, skriver Pelosi.

Der er stor forskel på abortlovgivningerne i de enkelte delstater, og mens der nu er sat en klar grænse i Texas, er det muligt at få foretaget en abort helt op til 24. graviditetsuge i andre delstater.

Hvorfor er loven i Texas så anderledes?

Der har som nævnt været flere forsøg på at indføre lignende restriktive abortlovgivninger, ikke bare i Texas, men også i stater som Oklahoma og South Carolina.

Det særlige ved loven i Texas er, at den ifølge flere juridiske eksperter ikke lader det være op til staten at opretholde et forbud. Og derfor er det ikke muligt at udfordre selve loven ved at sagsøge staten - det, der er sket i nogle af de andre tilfælde.

I stedet gør loven det muligt for almindelige privatpersoner at sagsøge dem, der udfører en abort eller på anden måde hjælper en kvinde med at få en abort.

Hos borgerrettighedsorganisationen ACLU frygter man, at alle og enhver uden tilknytning til den gravide nu kan sagsøge alt fra almindelige sundhedsudbydere til chauffører, der kører kvinder til hospitalet eller abortklinikkerne.

Hvad siger abortilhængerne?

(Foto: © SERGIO FLORES, 2021 Getty Images)

Det er netop udsigten til alle mulige søgsmål, der især bekymrer abort-tilhængerne.

For det kan blandt andet betyde, at mange af de klinikker, der tilbyder at udføre aborterne, bliver tvunget til at lukke.

- Loven er virkelig uden fortilfælde, fordi den forbyder abort, men der er ikke nogen myndighed, som skal opretholde loven. Den giver derimod autoritet til alle i hele landet, der ønsker at lægge sag an mod en abortudbyder eller andre, der hjælper en kvinde med at få en abort og sagsøge dem for mindst 10.000 dollars, siger Brigitte Amiri til The Guardian.

Hun er vicedirektør for borgerrettighedsorganisationen ACLU's Reproductive Freedom Project, som kæmper for kvinders ret til fri abort.

- Adgang til stort set al abort er lige blevet fjernet for millioner af mennesker. Effekten vil være øjeblikkelig og ødelæggende, skriver organisationen på Twitter.

Også stifteren af organisationen Whole Woman's Health er bekymret for, hvad lovforslaget nu kommer til at betyde:

- Når alt kommer til alt, skal det samme antal mennesker i Texas have adgang til sikker abort. Det her gør folk mere forvirrede og bange. Det føles som en trussel mod dem, der tilbyder at udføre aborter, og det forvirrer patienterne,https://www.houstonpublicmedia.org/articles/news/politics/2021/09/01/407551/texas-now-has-a-ban-on-abortions-as-early-as-five-weeks-anti-abortion-groups-are-prepared-to-enforce-it/siger Amy Hagstrom Miller.

Hvad siger abortmodstanderne?

(Foto: © SERGIO FLORES, 2021 Getty Images)

Blandt anti-abortgrupperne er der omvendt begejstring over, at det nu foreløbig ser ud til at lykkes med at indføre en lov, der effektivt kan sætte en stopper for mange aborter.

Og som altså i første omgang ikke ser ud til at blive forhalet af lange juridiske slagsmål.

- At have en så betydningsfuld anti-abortlov, som træder i kraft efter planen, det sker stort set aldrig, siger John Seago, der er juridisk direktør i anti-abortorganisationen Texas Right to Life.

Han kalder det en "spektakulær sejr for vores bevægelse".

Også i Texas Alliance for Life er man begejstret for, at den nye lov nu træder i kraft:

- Vi fejrer de mange ufødte børn, som nu vil blive beskyttet fra abort, skriver organisationen blandt andet på Twitter.