Fra ’Jacindamania’ til terrortragedie: New Zealands unge leder er trådt i karakter

Premierminister Jacinda Ardern hyldes for sit lederskab efter terrorangrebet i New Zealand.

(Foto: DAVE LINTOTT © Scanpix)

Hele verdens øjne har de seneste dage været rettet mod terrorangrebet i New Zealand, der har kostet mindst 50 personer livet.

Midt i tragedien står landets premierminister, Jacinda Ardern. En ung, kvindelig premierminister, der for få år siden red til magten på en bølge af 'Jacindamania’, og som nu er ansvarlig for at samle nationen.

38-årige Jacinda Ardern er en politisk succeshistorie, der internationalt har vakt opsigt for sin håndtering af rollen som både leder og småbørnsmor.

I hjemlandet har hun dog haft svært ved at gennemføre lovede reformer, og for kritikere og skeptikere har ét spørgsmål trængt sig på: Kan hun stå distancen, når det virkelig gælder?

Valgt som premierminister i 2017

Det er ikke mere end 2,5 år siden, at Jacinda Ardern, overtog embedet som premierminister fra det konservative Nationalpartis leder, Bill English.

New Zealand havde inden da været konservativt styret i ni år, men Bill English måtte efter kun et år som landets leder erkende, at han havde tabt sit flertal til det newzealandske arbejderparti Labour.

I spidsen for vinderpartiet stod premierministerkandidaten Jacinda Ardern, der havde taget New Zealand med storm.

Hun havde kun at være formand for Labour i tre måneder, og på den tid var intern uro i partiet vendt til optimisme. Partiet var steget i meningsmålingerne, og den nye stemning i partiet blev døbt 'Jacindamania'.

Regeringsovertagelsen påkaldte sig også udlandets opmærksomhed, da Jacinda Ardern samtidigt blev verdens yngste kvindelige leder af en nation.

Men uerfaren er hun ikke. Politik har fyldt en stor del af hendes liv

Spirende politisk karriere

Jacinda Ardern var 17 år, da hun meldte sig ind i Labours ungdomsparti.

Hun har siden taget en universitetsuddannelse i politik og kommunikation, og hun har arbejdet som politisk rådgiver for både den tidligere newzealandske premierminister Helen Clark og også for Tony Blair i Storbritannien.

Da hun var 28 år, blev hun udnævnt til præsident for den internationale socialdemokratiske ungdomsorganisation IUSY, og samme år valgt ind i det newzealandske parlament som det absolut yngste parlamentsmedlem.

I rollen som premierminister er den nu 38-årige Jacinda Ardern også særlig. Hun er blandt de yngste premierministre, der nogensinde er valgt til embedet i New Zealand, og da hun, blot tre måneder efter hun var blevet valgt som premierminister, annoncerede, at hun var gravid, blev hun forsidestof.

Verden over var mediers opmærsomhed rettet mod Jacinda Ardern og skrev, at en lignende nyhed ikke var set siden 1990, hvor Pakistans daværende premierminister Benazir Bhutto fødte en datter.

På et pressemøde manede Jacinda Ardern til besindighed:

- Jeg vil være premierminister OG mor (...) Jeg er ikke den første kvinde til at multitaske. Jeg er ikke den første kvinde til at arbejde og have et barn, sagde hun.

Jacinda Ardern viser babyen Neve Te Aroha Ardern Gayford frem sammen med barnets far Clarke Gayford. (Foto: Stringer . © Scanpix)

Der er en baby til FN's generalforsamling!

Jacinda Ardern vendte tilbage til sit premierministerjob i august 2018 efter seks ugers barsel. Og da hun kunne fortælle, at det nu var hendes kæreste, Clarke Gayford, der tog over som hjemmegående far på fuld tid, trak hun igen overskrifter.

Kun en måned senere gjorde hun sig bemærket igen. Her havde hun kæreste og datter med ved generalforsamling i FN i New York.

- There’s a baby at the U.N. General Assembly (der er en baby til FN's generalforsamling, red.), lød det fra den amerikanske avis Washington Post, som i artiklen tilføjede, at der var tale om lidt af et særsyn.

På Twitter blev familien Arderns besøg beskrevet som et nybrud:

- Jeg kan slet ikke beskrive, hvor meget FN har brug for det her, tweetede den tidligere amerikanske ambassadør i FN, Samantha Power.

Jacinda Ardern havde kæreste og datter med ved generalforsamling i FN i New York. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Er en vellidt leder en svag leder?

I hjemlandet var der mindre medvind. I sin første tale som premierminister havde Jacinda Ardern proklameret, at det var tid til " en ny begyndelse" for New Zealand, og at "et status quo ikke var tilfredsstillende".

- Det er ikke det, vi går efter, understregede Jacinda Ardern.

I efteråret begyndte skeptikerne så at melde sig på banen og spørge, hvorfor Jacinda Arden ikke havde fået flere politiske initiativer igennem i sit første år som premierminister.

Lektor i statskundskab ved Victoria University, Claire Timperley, udtalte til The Guardian, at Jacinda Arderns første år præget af løfter mere end handling, og i avisen New Zealand Herald ytrede kritiske kommentatorer fra hjemlandet bekymring over Arderns evner som leder.

Ifølge New Zealand Herald har anonyme erhvervsledere beskrevet Jacinda Ardern som ubeslutsom og svag.

Angreb på New Zealand

Da to moskéer i byen Christchurch fredag blev angrebet, befandt Jacinda Ardern sig pludselig i en af de slags kriser, der kan afgøre, om en politisk leder vil gå over i historien som en flov vittighed eller som en statsmand m/k.

Samme aften stod hun frem på et pressemøde og fortalte, at 40 mennesker på det tidspunkt havde mistet livet i et terrorangreb, og som afslutning på sin tale fordømte hun hadideologien bag angrebet:

- I har måske udvalgt os, men vi fordømmer og afviser jer, sagde hun.

Dagen efter meddelte tog Jacinda Ardern til Christchurch og talte for muslimer på et flygtningecenter i byen iført tørklæde. Og samme dag meddelte hun, at landets våbenlov skal ændres.

I nat svor Jacinda Ardern, at hun aldrig vil nævne navnet på den mistænke, der formodes at have dræbt adskillige i den højreekstremistiske ideologis navn.

- Han har åbenlyst haft en række motiver for at begå denne grusomme terrorhandling. At profilere sig har været en af årsagerne, og det er noget, vi kan nægte ham (...) I vil ikke høre mig sige hans navn. Han er en terrorist. Han er en kriminel. Han er en ekstremist. Men når jeg taler, vil han være navnløs, lød det ifølge AFP fra den newzealandske premierminister.

Jacinda Ardern meddelte også, at hun ikke bare vil ændre våbenloven. Hun vil også gøre alt, der står i hendes magt, for at forhindre, at den 28-årige australier får lov til at udbrede sine holdninger, når han fremstilles i retten.

Jacinda Ardern mødtes med repræsentanter fra det muslimske samfund efter angrebet i moskeén. (Foto: handout © Scanpix)

Rosende ord i verdens medier

Efter det blodige angreb bringer kommentarer på Twitter os i dag tilbage til det, der kunne ligne "Jacindamania", og hos nogle af de største internationale medier og nyhedsbureauer bliver premierministeren også rost for sin håndtering af angrebet.

- Arderns optræden har været helt ekstraordinær, og jeg tror, hun vil blive værdsat for det over hele verden. Både nationalt og internationalt, siger politisk analytiker ved Victoria University i Wellington, Bryce Edwards, til Reuters.

The Guardians klummeskribent Susanne Moore bemærker, hvordan Jacinda Ardern er trådt i karakter:

- Var der substans i hende? Det spørgsmål får alle kvindelige ledere. Hvad er der under overfladen, og hvor er styrken? Nu, i den mest forfærdelige situation, har vi set hendes styrke.

Kilder: The Guardian, Twitter, BBC, New Zealand Herold, Washington Post, New York Times, Time Magazine.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter