Fra myndighedernes søgelys til det politiske rampelys: Højrefløjskriger truer med at trække tæppet væk under republikansk leder

Matt Gaetz har katapulteret sig selv ind i begivenhedernes centrum i Det Republikanske Parti.

(Foto: © Francis Chung/POLITICO, Associated Press)

Det holdt hårdt og indbefattede tydelige forsøg på at trække tiden, en suspekt brandalarm og store mængder pizza, men lørdag lykkedes det den amerikanske kongres at undgå en dyr og destruktiv nedlukning af USA.

Her lykkedes det nemlig for den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, at lande en form for midlertidig finanslov, som holder det amerikanske statsapparat åbent i yderligere 45 dage.

En manøvre, der lykkedes, fordi McCarthy i sidste øjeblik foretog en U-vending og valgte at samarbejde med Demokraterne for at få flertal til sin aftale.

Men den krævede samtidig, at McCarthy vendte ryggen til en række oprørske partifæller fra den yderste republikanske højrefløj.

Og nu truer en af dem med at vælte McCarthy.

  • De lange forhandlinger i lørdags krævede store mængder pizza til kongresfolkene i Washington. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)
  • Ifølge New York Times fik kongresmedlemmerne kun en time til at læse McCarthys 71-sider lange udspil. (Foto: © J. Scott Applewhite, Associated Press)
  • Det førte ifølge avisen til, at den demokratiske mindretalsleder, Hakeem Jeffries, købte sine kollegaer mere tid ved at holde en 50 minutter lang tale i salen, så de kunne læse udspillet i gennem. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)
  • Derudover udløste demokraten Jamaal Bowman en brandalarm, så dele af Kongressen skulle evakueres. Han siger, at han trak i alarmen, fordi han fejlagtigt troede, at den ville åbne en låst dør. (Foto: © John Minchillo, Associated Press)
1 / 4

Matt Gaetz vil 'rive plasteret af'

Mens 126 republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte for McCarthys forslag, valgte 90 andre at stemme imod deres leder. Til gengæld lykkedes det at få stort set alle demokraterne med ombord.

Og det har ikke ligefrem vakt glæde blandt flere republikanere, der ser det som et knæfald fra McCarthys side, beretter New York Times.

Det gælder ikke mindst det republikanske kongresmedlem Matt Gaetz.

Matt Gaetz tilhører den ultrakonservative gruppe Freedom Caucus, som anses for at være den mest højreorienterede del af Det Republikanske Parti. De er blandt andet imod støtten til Ukraine. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Ritzau Scanpix)

Den 41-årige Trump-støtte fortalte i går, at han vil forsøge at vælte sin partifælle som flertalsleder.

- Jeg tror, at vi har brug for at rive plasteret af, sagde han i går under et interview med CNN, hvor han lovede, at han i denne uge vil udløse en afstemning om Kevin McCarthys lederskab.

Hvis McCarthy fortsat er flertalsleder om en uges tid, så er det kun, fordi Demokraterne har hjulpet ham, lød det endvidere fra Matt Gaetz under et interview med ABC News.

I interviewet indikerede han, at han er klar til at udløse talrige afstemninger mod McCarthy og henviste til, at det tog hele 15 af slagsen for toprepublikaneren at blive godkendt i starten af året.

- Jeg er utrættelig, og jeg bliver ved, lød det fra Gaetz.

Udsigten til en slags mistillidsafstemning i denne uge skræmmer ikke Kevin McCarthy – I hvert fald ikke ifølge hovedpersonen selv.

- Så kom an. Lad os få det overstået og lad os komme i gang med at regere, sagde han i går under et interview om den republikanske uro på CBS News.

"Han vil hellere i tv end at udrette noget", sagde Kevin McCarthy om Matt Gaetz:

Mens det er tydeligt, at Kevin McCarthy ikke er Matt Gaetz' kop te, så er det en helt anden sag, hvad angår Donald Trump, pointerer Steffen Kretz, DR's internationale korrespondent.

- Gaetz er en farverig og kontroversiel republikaner, som har omfavnet Trump og hans Maga-bevægelse i et favntag så tæt, at det er svært at se, hvor Gaetz holder op, og Trump begynder, fortæller Steffen Kretz.

- Han er populist og bannerfører for den bevægelse, som har omformet Det Republikanske Parti fra at være styret af ideologi til at være styret af identitet som fortaler for det hvide, kristne, konservative Amerikas fortsatte dominans politisk, økonomisk og kulturelt.

Kan han vælte McCarthy?

Udviklingen er kulminationen på en flere måneder lang magtkamp mellem McCarthy og den yderste højrefløj i Det Republikanske Parti, påpeger New York Times.

Tilbage i januar gjorde de udnævnelsen af McCarthy som flertalsleder i Repræsentanternes Hus til en pinagtig og smertefuld proces ved gang på gang at nedstemme ham, så det altså tog hele 15 forsøg, før Republikanerne godkendte partifællen.

Her spillede Matt Gaetz en betydelig rolle og valgte under en af afstemningerne ligefrem at nominere ekspræsident Donald Trump til posten i protest.

Under 14. afstemning blev det for meget for republikaneren Mike Rogers, der blev holdt fysisk tilbage, da han forsøgte at konfrontere Matt Gaetz i Repræsentanternes Hus. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)

- Hvis du vil dræne sumpen, kan du ikke lade den største alligator stå for opgaven, lød det dengang fra Matt Gaetz om McCarthy.

Til sidst lykkedes det for McCarthy at blive godkendt, men det krævede ifølge Gaetz, at flertalslederen lovede ham og resten af højrefløjen at skære gevaldigt i de offentlige udgifter.

Men McCarthy har siden løbet fra sin del af aftalen ved først at indgå en aftale med præsident Biden om at forhøje gældsloftet i foråret og nu altså at få en midlertidig aftale i gennem med hjælp fra Demokraterne, mener Matt Gaetz.

Så nu lyder meldingen fra republikaneren altså, at han vil gøre alvor af sine trusler om at vælte McCarthy.

- Gaetz kunne gøre det, hvis han ville. Spørgsmålet er, om det tjener et formål for Gaetz, siger Steffen Kretz.

- Han er en showman, som lever og ånder for at stå foran et tv-kamera og provokere, og den rolle udfylder han allerede til fulde. Logikken taler for, at det er mere nyttigt for Gaetz at blive ved med at true og skabe konflikt end at sabotere sit eget partis ledelse til skade for partiets vælgere.

Det er ikke kun republikanere, der langer ud efter McCarthy. Forleden kaldte demokraten Jim McGovern den republikanske flertalsleder for den svageste i USA's historie og sagde, at det var tarveligt over for klovne at sammenligne McCarthys lederskab med et cirkus. (Foto: © J. Scott Applewhite, Associated Press)

Fra søgelyset til rampelyset

Kevin McCarthy leder Repræsentanternes Hus med et papirtyndt flertal, hvor det blot kræver en håndfuld af de 222 republikanere til at stikke en kæp i hjulet for ham.

Og det er forklaringen på, at Matt Gaetz og hans fæller i Freedom Caucus siden McCarthys magtovertagelse i starten af året pludselig fylder så meget, siger Steffen Kretz.

- Det skyldes, at han og en lille håndfuld ligesindede i Det Republikanske Parti sidder med de ret få stemmer i Repræsentanternes Hus, som sikrer Kevin McCarthy posten som flertalsleder, fortæller korrespondenten.

- De har krammet på McCarthy, og derfor har Gaetz og venner en meget stor megafon lige nu.

Også Andy Biggs, der ligeledes tilhører Freedom Caucus, beskylder McCarthy for at alliere sig med Demokraterne. Han har spurgt sine følgere, om McCarthy bør blive siddende. (Foto: © Screenshot fra X)

Men Matt Gaetz' store indflydelse i Kongressen var formentlig umulig for selv de dygtigste spåfolk at forudse for to år siden.

Her kunne en lang række amerikanske medier nemlig berette, at det Trump-loyale kongresmedlem blev efterforsket af justitsministeriet i en sag om trafficking og sex med en mindreårig.

Sagen omhandlede beskyldninger om Gaetz' og flere andres omgang med en dengang 17-årig pige og blev sat i gang i slutningen af Trumps regeringstid.

Gaetz har hele tiden afvist alle anklager og har blandt andet sagt, at efterforskningen var en del af større komplot imod ham indeholdende usande beskyldninger og forsøg på at afpresse ham og hans familie for 25 millioner dollars, beretter New York Times.

I starten af sidste år kunne kongresmedlemmets advokater ligeledes fortælle, at det amerikanske justitsministerium havde afsluttet sin efterforskning og valgt ikke at sigte Gaetz.

Langt fra alle republikanere er glade for Matt Gaetz' forsøg på at vælte Kevin McCarthy. Herunder Larry Bucshon, som kalder Gaetz for en charlatan. (Foto: © Screenshot fra X)

En stor del af sagen lader til at være baseret på vidneudsagn fra Gaetz' tidligere ven og samarbejdspartner Joel Greenberg, der valgte at samarbejde med myndighederne for at få en lavere straf.

I slutningen af 2021 blev han idømt 11 års fængsel for blandt andet trafficking, identitetstyveri, stalking, bedrageri og forsøg på bestikkelse.

Siden har Joel Greenberg derfor rusket tremmer, mens Matt Gaetz for alvor er trådt ind på den helt store scene i amerikansk politik.

Du kan høre mere om Matt Gaetz og det såkaldte Freedom Caucus i dette afsnit af valgpodcasten Stjerner og Striber: