Fra Nobels fredspris til krise: 'Det ligner starten på slutningen af freden i Colombia'

Fredsaftalen mellem Colombias regering og oprørsgruppen Farc er i fare.

Tidligere ledere af den opløste colombianske oprørsgruppe Farc varsler i en Youtube-video en ny offensiv i Colombia. Billedet her er et stilbillede fra videoen. (Foto: PEDRO UGARTE © Scanpix)

I en video, der er delt på YouTube, hvor den tidligere Farc-officer Ivan Marquez står omkranset af bevæbnede mænd, opfordrer han til folkelig opstand mod regeringen i Colombia.

- Vi meddeler verden, at det andet oprør er startet. Det sker under beskyttelse af international ret, der hjælper alle verdens mennesker med at rejse sig med våben mod undertrykkelse, siger han.

Gruppen mener, at den colombianske regering har brudt fredsaftalen ved at dræbe flere tidligere Farc-medlemmer og andre venstreorienterede.

- På to år er mere end 500 samfundsledere blevet dræbt, og 150 guerillakrigere er døde på grund af regeringens ligegyldighed og magelighed, siger Ivan Marquez videre i videoen med henvisning til det høje antal aktivister og Farc-medlemmer, der er blevet dræbt, siden landets konservative præsident, Ivan Duque, kom til magten sidste år.

Duque har nu sat militæret ind i kampen og udlover en million dollar til dem, der fanger Farc-officereren Ivan Marquez.

Latinamerikakorrespondent hos DR Nyheder, Kristian Almblad, kalder situationen i Colombia alvorlig. Faktisk kan det ikke blive mere alvorligt for det tidligere så krigshærgede land:

- Det er de absolutte topfolk i Farc, der træder frem i den her video. Ivan Marquez er den mest markante af dem. Han er kendt for at være en af dem, der forhandlede fredsaftalen i hus. Så det er meget bekymrende, at det netop er Marquez, der nu siger, at aftalen ikke holder længere.

Den nuværende præsident for Farc og medlem af senatet, Rodrigo Londoño, tager imidlertid afstand til den krigserklæing, som Ivan Marquez er kommet med. På Twitter skriver Rodrigo Londoño blandt andet, at "han og partiet stadigt støtter fredsaftalen."

Rodrigo Londoño var også med til at forhandle fredsaftalen på plads.

Starten på enden

Forhandlere mellem den colombianske regering og Farc skrev historie, da de for tre år siden nåede til enighed om fredsaftalen, der satte punktum for en 52 år lang konflikt. Daværende præsident i Colombia Juan Manuel Santos modtog i 2016 Nobels fredspris for sin rolle i forhandlingerne.

De nye udmeldinger fra den tidligere Farc-leder har vakt vrede blandt dem, der mener, at guerillabevægelsen blev skånet i fredsaftalen, som gav tidligere medlemmer straffrihed for blandt andet kidnapninger, kokainhandel og rekruttering af børnesoldater.

- Colombias regering har nu udråbt Ivan Marquez som fredløs. Men det interessante bliver, hvor mange af de tusindvis af tidligere Farc-folk, der støtter ham. Men det her ligner starten på slutningen af freden i Colombia, siger Kristian Almblad.

De tidligere medlemmer, der eventuelt bryder fredsaftalen, vil ifølge Colombias regering nu blive frataget samtlige privilegier, heriblandt straffrihed, ligesom de heller ikke længere vil blive beskyttet mod udlevering til USA, hvor flere markante medlemmer er efterlyst for kokainhandel. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Som led i fredsaftalen blev Farc omdannet til et politisk parti, og mere end 7.000 krigere overgav deres våben til FN.

Farc fra 1964 til 2019

  • 1964: Farc bliver skabt som en væbnet del af Kommunistpartiet

  • 2002: Da Farc er på sit højeste, har bevægelsens hær mere end 20.000 guerillakrigere og har kontrol med op mod en tredjedel af landet.

  • 2012: Fredsforhandlingerne mellem Farc og den colombianske regering begynder.

  • 2016: En fredsaftale bliver underskrevet i november.

  • 2017: Farc ophører officielt med at være en væbnet gruppe

  • 2019: Tidligere kommandør i Farc Ivan Marquez annoncerer, at "en ny fase i den væbnede kamp er begyndt.

  • Kilde: BBC