Tema Nordkoreas missiltrussel

Fra Rusland til USA: Verdens ledere kræver handling mod Nordkorea

Den amerikanske finansminister er i gang med at udarbejde en sanktionspakke, der kan forbyde al handel med Nordkorea.

Nordkorea har natten til i dag lavet en testaffyring af et missil, som ifølge styret var en brintbombe. (Foto: ED JONES © Scanpix)

"En hensynsløs handling". "Endnu en overtrædelse af adskillige FN-resolutioner". "En alvorlig trussel mod den regionale og internationale sikkerhed."

Det skorter ikke på store ord og hårde fordømmelser af Nordkorea, der natten til i dag har gennemført en succesfuld sprængning af en brintbombe tidligere i dag.

Ifølge det nordkoreanske styre var det en succesfuld sprægning af den første brintbombe, der kan monteres på et interkontinentalt ballistisk missil.

Og det får blandt andet den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, til at udarbejde en ny pakke af sanktioner mod styret i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.

Den kan måske indebære, at al handel med Nordkorea skal stoppe, siger han til tv-stationen Fox ifølge Ritzau.

Mnuchin siger til Fox, at han vil bede USA's præsident, Donald Trump, om stærkt at overveje, om tiden måske er ved at være inde til at lukke af for al handel med Nordkorea via nye sanktioner:

- Hvis lande ønsker at gøre forretninger med USA, skal de selvfølgelig samarbejde med vore allierede og andre om at lukke økonomisk af for Nordkorea.

- Vi vil samarbejde med vore allierede. Vi vil samarbejde med Kina. Men folk må afskære Nordkorea økonomisk. Det her er en uacceptabel opførsel, siger finansministeren ifølge Ritzau.

Storbritannien vil have nye tiltag

Den seneste nordkoreanske sprængning møder også krads kritik fra Storbritannien, hvor udenrigsminister Boris Johnson kalder den for "hensynsløs" og siger, at "alle muligheder er på bordet". Og den britiske premierminister, Theresa May, vil have sat fart i forhandlingerne om at iværksætte nye sanktioner mod Nordkorea.

- Nordkoreas seneste handling er hensynsløs og udgør en uacceptabel større trussel mod det internationale samfund.

- Jeg har diskuteret den alvorlige trussel og de ulovlige handlinger med præsident Abe i Japan i den her uge og gentager opfordringen om en hårdere indsats, blandt andet at implementere de eksisterende sanktioner hurtigere, og at FN's sikkerhedsråd hurtigt overvejer nye tiltag, udtaler Theresa May ifølge Reuters.

Lignende fordømmelse kommer fra Italiens udenrigsminister, Angelino Alfano, der lover, at Italien vil gøre sit for at nå frem til en "fast og sammenhængende reaktion".

Ambassadør indkaldt til samtale

Også den kinesiske præsident, Xi JInping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, har reageret på sprængningen. I en fælles udtalelse siger de, at de er blevet enige om at håndtere problemet på "en passende måde".

- De to ledere er blevet enige om at holde sig til målet om, at fortæstte atomafrustningen af den koreanske halvø og holde sig i tæt kommunikation og koordination for at håndtere situationen, lyder det i det kinesiske statsmedie Xinhua.

Herhjemme fordømmer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på det kraftigste den seneste atomprøvesprængning. Ministeren har besluttet af indkalde Nordkoreas ambassadør i Stockholm til en samtale i det danske udenrigsministerium.

- Nordkoreas ambassadør er nu kaldt til en samtale i Udenrigsministeriet, hvor vi i klare vendinger vil give udtryk for vores bekymring og fordømmelse over det nordkoreanske regimes handlinger. Det er et alvorligt diplomatisk skridt, som jeg håber at styret i Pyongyang vil notere sig, siger Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.