Fra startpistol til skarpladt våben: I Sverige er omdannede pistoler et stigende problem

Hver fjerde beslaglagte pistol i Sverige er et ombygget våben.

ARKIV En omdannet gas- og signalpistol. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Pistoler, som i udgangspunktet er ufarlige, bliver bygget om til dødelige våben, og det er et stigende problem i Sverige.

Hver fjerde pistol, som svensk politi har beslaglagt i første halvdel af 2018 var et omdannet våben, rapporterer Sveriges Radio.

Det kan for eksempel være et signalvåben, der normalt bruges til at skyde en konkurrence i gang, som bliver omdannet til at kunne affyre projektiler.

- I praksis borer man røret ud og sætter et andet rør i, og så kan man skyde med skarpe patroner, siger Mikael Högfors, der er chef for våbengruppen i Sveriges nationale kriminaltekniske center.

De signal- og gasvåben, som svensk politi har beslaglagt, er ofte købt i lande, hvor der ikke - ligesom i for eksempel Danmark - er krav om polititilladelse, når man skal købe sådanne våben.

Samme stigning herhjemme

Mikael Högfors fra Sveriges nationale kriminaltekniske center siger til Sveriges Radio, at der har været en "dramatisk stigning" til op mod 25 procent ind til videre i år.

Samme stigning har der også været her i landet.

Fra årets begyndelse til og med nu har knap 25 procent af de modtagne håndskydevåben i Danmark været omdannede gas- og signalvåben, oplyser Nationalt Kriminalteknisk Center i Rigspolitiet.

Men vicepolitiinspektør John Hermansen understreger, at det er for tidligt at tale om tendens.

- På nuværende tidspunkt vil jeg ikke kalde det et problem af stort omfang, men vi følger det selvfølgelig meget nøje for at se, om det er en stigende tendens.

Ser man et helt årti tilbage, på perioden 2007 - 2017, var mellem 5 og 11 procent af de beslaglagte våben omdannede håndskydevåben.

Bruges i narkokonflikter

Myndighederne i Sverige forsøger i øjeblikket at få producenterne til at ændre på signal- og gasvåbnenes konstruktion for at gøre det mere kompliceret at omdanne dem til skarpe våben.

– De er nemme at omdanne, og det gør, at tærsklen fra at købe et sådant våben til at ændre det, ikke er så høj. Desuden er det nemt at lykkes med, siger Mikael Högfors.

De omdannede våben bliver i stigende grad brugt af unge mænd i narkokonflikter i de kriminelle miljøer i Sverige.