Fra valgdag til overdragelse: Trumps kalender er tæt pakket

Det praktiske arbejde begyndte flere måneder før, at sejren var i hus.

(Foto: Grafik Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Fra 20. januar 2017 hedder USA’s præsident Donald Trump. Der er lang tid til, men hverken Trump eller valgsystemet får tid til at hvile sig.

I denne artikel og grafik kan du danne dig et overblik over vigtige datoer og opgaver.

Arbejdet startede allerede før valget

At USA’s næste præsident hedder Donald Trump, blev først en realitet, da han slog Demokraternes Hillary Clinton 8. november. Men Donald Trump og hans hold har i flere måneder arbejdet benhårdt med at forberede sig på regeringsmagten.

Det lyder måske underligt, men det samme har Hillary Clinton og hendes hold.

Det er nemlig kutyme i USA, at hver lejr med støtte fra staten begynder at forberede sig lang tid før, sejren er i hus, da den nye regering simpelthen ikke kan nå at forberede sig på de 72 dage, der er fra valgdagen til tiltrædelsesceremonien. Faktisk er det skrevet ind i loven, hvordan det skal forløbe.

For Donald Trump startede det hele officielt, da han 1. august sammen med Hillary Clinton blev tilbudt ressourcer og midler af Generaldirektoratet for Personale og Administration, der fungerer uafhængigt af regeringen.

Nu, hvor det er slået fast, at den kommende præsident er republikansk og ikke demokratisk, har Hillary Clintons hold højst fem dage til at flytte hele staben ud af de lokaler, de indtil nu har delt med Donald Trumps hold.

De vigtige opgaver

Orientering om styrelser og opgaver

Under forberedelserne er Trumps stab i tæt kontakt med embedsmændene fra de forskellige styrelser og departementer. Det sker for at sætte sig ind i arbejdsgange og danne overblik over, hvilke opgaver der er sat i gang, så man kan sætte sig ind i, hvilke man vil prioritere og skrotte.

Politisk slagplan

Donald Trumps lejr arbejder lige nu intensivt på at udfærdige en politik, og en slagplan for, hvordan den skal føres ud i livet, når nøglerne til Det Ovale Kontor er i hus.

De mange ansatte arbejder normalvis på en 100-dages plan – altså mål for den nye regerings 100 første dage ved magten. Donald Trumps chef for overdragelsesprocessen, Chris Christie, har dog ifølge CNN sagt, at holdet undersøger, om man i stedet skal lave en 200-dages plan.

Briefes om sikkerheden

Allerede få dage efter valget mødes Donald Trump og repræsentanter med de forskellige efterretningstjenester. Her bliver han briefet om statshemmeligheder som spionage-operationer, terrortrusler og strategier.

Forbereder sig på nødsituationer

Den kommende regering opfordres også til at lave planer for alle tænkelige nødsituationer. Om det så er terrorangreb, epidemi eller naturkatastrofe, laver staben planer og realistiske øvelser.

Over 4.000 ansættelser og udpegelser

En af de store opgaver, der skal håndteres er 4.100 politiske stillinger, som den nye regering skal udfylde. Cirka 1.100 af de stillinger skal først godkendes af Senatet, og der er derfor store krav til udvælgelse og baggrundstjek. De vigtigste er omkring 15 ministerposter og 200 mindre regeringsposter.

En dyr affære

Det er ikke noget lille arbejde, der gennemføres allerede før afstemningen. Ifølge CNN havde republikanske Mitt Romney under præsidentvalget en stab på 400 personer til at forberede den republikanske regering, der aldrig kom.

Og hvem betaler så for det massive apparat?

Det gør Generaldirektoratet for Personale og Administration, der tildeler hver kandidat plads nok til 114 personer og dertilhørende udstyr. Samtidig sørger de også for blandt andet sikkerhed og it-support. Resten skal kandidaterne dog selv betale for. Ikke før efter valget tildeles der seks millioner dollars til arbejdet.

Tiltrædelsesceremoni

Alt arbejdet fører frem til 20. januar, hvor Donald Trump lægger sin hånd på Forfatningen og træder til som landets nye præsident.

Dagen er forbundet med en del traditioner. Før selve tiltrædelsen af Donald Trump, forventes det, at Barack Obama og Michelle Obama modtager Donald Trump og hustru med kaffe i Det Hvide Hus. Det samme gjorde George W. Bush og hans hustru Barbara, da familien Obama flyttede ind.

Før Trump sætter sig til rette i stolen, skal Barack Obama også skrive et personligt brev. Brevet er som regel en personlig hilsen med gode råd. Brevet til Bill Clinton fra George Bush gjorde angiveligt Hillary Clinton rørt til tårer.

Når Donald Trump bliver den nye præsident, er også Barack Obama og hustru Michelle Obama til stede. Efter ceremonien bliver de eskorteret væk af det nye præsidentpar.

Herefter bliver Barack Obama og hustru formentlig fløjet væk i helikopter. Noget, der har været tradition, siden Gerald Ford gjorde det i 1977.

FacebookTwitter