Fra varmt til koldt til varmt: USA genetablerer EU's diplomatiske status

USA nedgraderede i januar EU til 'international organisation'. Nu er beslutningen lavet om.

USA's præsident, Donald Trump (t.h.) og EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, under G20-mødet i 2017. (Foto: © pool, Scanpix)

Den amerikanske regering genetablerer EU's diplomatiske status i USA.

Det oplyser USA's ambassadør i EU, Gordon Sundland, i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at det i januar kom frem, at Trump-administrationen havde nedgraderet EU fra at blive betragtet som en "nationalstat" til at blive anset som en"international organisation".

EU's diplomatiske rang har betydning for, hvor stor - eller lille - adgang EU's ambassadør i USA har til det amerikanske embedsværk.

Der er ikke blevet givet nogen begrundelse for hverken nedgradering eller opgradering, men i en udtalelse fra ambassadør Gordon Sondland er EU 'en af USA's vigtigste partnere, når det kommer til global sikkerhed og velstand'.

- Når det kommer til alt fra jobskabelse og økonomisk vækst, over fastsættelse af internationale standarder, til at holde styr på destabiliserende regimer, er USA og den europæiske union en stærk kraft, når vi arbejder sammen. Europas sikkerhed og succes er uløseligt bundet sammen med USA's, og dette niveau af engagement og samarbejde bør anerkendes på passende måde i alle sammenhænge, lyder det i en udtalelse.

"Opfundet til at udnytte USA"

EU's status blev hævet til nationalstat af forhenværende præsident Barack Obama i 2016.

Selvom der ikke er kommet en officiel begrundelse af, hvorfor den nuværende præsident, Donald Trump, valgte af nedgradere EU's status, så har han aldrig lagt skjul på sin modvilje mod det fælleseuropæiske samarbejde.

Sidste år udtalte han blandt andet, at EU blev ”opfundet til at udnytte USA, til at angribe vores sparebøsse”, og han betegnede efterfølgende EU som USA’s handelsmæssige ”fjende”.

- Jeg respekterer lederne af de lande. Men når det kommer til handel, har de virkelig udnyttet os, og mange af landene er også medlem af Nato, og de betaler ikke deres regninger, sagde præsidenten i et interview.

Beslutningen om at nedgradere EU's status vakte både forvirring og vrede blandt EU-parlamentarikere og demokratiske medlemmer af den amerikanske kongres.