François Hollande genopstiller ikke som præsident

Den franske præsident stopper, når hans præsidentperiode løber ud til næste år.

François Hollande har netop meddelt, at han ikke genopstiller som præsident. (Foto: © Olivier Morin, Scanpix)

Frankrig skal have en ny præsident til næste år.

På et pressemøde her til aften har den socialistiske præsident François Hollande nemlig meddelt, at han ikke genopstiller.

- Jeg har taget beslutningen for nationens bedste, sagde den nuværende præsident i en tale, der blev transmitteret live på fransk tv.

- Personligt har jeg gjort det, som er det bedste for mit land i fire og et halvt år. Jeg har regeret landet med ærlighed, sagde han.

Der har længe været spekuleret i, om han ville genopstille, eftersom han lige nu er blandt de mindst populære præsidenter i republikkens historie.

Det franske præsidentvalg består af to runder, og ifølge meningsmålinger ville Hollande kun få omkring ni procent af stemmerne i første runde, hvis han valgte at stille op.

Alvorlig og ydmyg

Karin Mørch, der er journalist på DR's udlandsredaktion, og har mange års erfaring med at dække fransk politik, fortæller, at det var en meget alvorlig og ydmyg Hollande, der talte til det franske folk.

- Det har været ventet med spænding, om Hollande stillede op eller ej, og han sagde i sin tale, at han har arbejdet fire og et halvt år for Frankrig, og at han har forsøgt at få arbejdsløsheden ned, som var et hans valgløfter. Han sagde, at det går den rigtige vej, men at det ikke er lykkedes til fulde, siger Karin Mørch, der fortæller, at Hollande har mødt stor modgang blandt sine vælgere, hvilket kan være en af grundene til, at han trækker stikket.

- Der har været mange meningsmålinger, der viser, at over halvdelen af Socialistpartiets vælgere ønsker, at premierminister Manuel Valls stiller op for partiet. Og det er også kommet frem, at man internt i partiet ønsker en anden kandidat, siger hun.

Socialisternes premierminister, Manuel Valls, som søndag udtalte, at han måske vil udfordre Hollande, er dog ikke meget mere populær. Han står nemlig ligeledes til at blive slået ud i første runde.

Lige nu viser meningsmålingerne, at de franske vælgere vil vælge den konservative Francois Fillon og Marine Le Pen fra Front National, som de to, der skal duellere om at blive præsident.

Fakta om François Hollande:

  • Hans fulde navn er François Gérard Georges Nicolas Hollande

  • Holland blev født 12. august 1954 (62 år) i Rouen i Normandiet.

  • Afløste Nicolas Sarkozy som præsident i 2012.

  • Medlem af partiet De Franske Socialister siden 1979. Han blev valgt ind i det franske parlament i 1988, og fra 1997 til 2012 var han partileder.

  • Arbejdede som økonomisk rådgiver for François Mitterrand efter Mitterrands valgsejr i 1981.

  • Han har fire børn med Ségolène Royal, som var socialistpartiets præsidentkandidat i 2007. De to gik fra hinanden i 2007 efter næsten 30 år sammen.

  • Han var i et forhold med journalisten Valérie Trierweiler fra 2007 til 2014.

  • Kilder: AFP, NTB og BBC.