Frankrig åbner efter 55 dage med udgangsforbud: 'Vi må håbe på det bedste'

Franskmændene må igen sende børn i daginstitution og bevæge sig mod metroen.

På stationen Gare Saint-Lazare i Paris er der igen travlhed. Efter 55 dage med udgangsforbud skal folk igen til at tage metro og tog på arbejde.

Men meget er forandret på stationen. Ved rulletrappen, der fører ned til metroen, står en kvinde og uddeler mundbind til dem, der har bevæget sig mod stationen.

I Frankrig er det nemlig blevet obligatorisk at iføre sig værnemidlet, hvis man skal gøre brug af offentlig transport. Overholder man ikke kravet, får man en bøde på 1.000 kroner.

En af dem der iført mundbind skal med metroen, er butikschefen Tristan Pacitto. Han skal møde på arbejde for første gang i to måneder:

- Jeg er ikke helt rolig. Når man ser alle sikkerhedsforanstaltninger, så bliver man mindet om den aktuelle virkelighed. Men vi må overholde reglerne, holde afstand og håbe på det bedste, siger han.

Fri for papirarbejde

De seneste to måneder har det ikke været tilladt for franskmændene at bevæge sig så frit, som de må fra i dag.

Den 17. marts blev der indført et udgangsforbud, der betød, at franskmændende kun måtte forlade deres hjem for at købe ind eller dyrke én times motion maksimalt en kilometer fra hjemmet - altid med en korrekt udfyldt attest, der skulle bevise at årsagen til udgang var lovlig.

Men nu er det slut med papirarbejdet, og franskmændene kan lægge attesten i skuffen.

Det har vakt glæde i Paris, hvor DR's korrespondent i Frankrig, Stephanie Surrugue, befinder sig.

- I min gade blev det i går aftes fejret ved, at mange satte sig ud på balkonerne og drak champagne. Så der har været en ret stor glæde over, at den her frihed måtte komme igen.

På trods af stor glæde er mange, ligesom Tristan Pacitto, nervøse for, hvad det er for et liv, der begynder, nu hvor franskmændende forsigtigt bliver sluset ud i virkeligheden, forklarer Stephanie Surrugue.

- Der er masser af regler. Vi må stadig ikke give kindkys, vi skal stadig holde afstand, og folk, der kan arbejde hjemmefra, bliver opfordret til at gøre det, siger hun.

- Med de meldinger er det klart, at der er mange mennesker, der er bekymrede for, om smitten kommer til at stige, siger hun og tilføjer, at pariserne stadig ikke må flokkes ved Seinen med rosévin, selv om mange måtte have lyst.

Ingen ferie til Middelhavet

Selvom de fleste igen kan komme på arbejde, og de yngste kan komme i vuggestue og børnehave, er Frankrig ikke som før.

Restauranter og cafeer stadig skal for eksempelt stadig holde lukket, og morgen-croissanten skal altså fortsat spises derhjemme.

Et andet tiltag, der skal mindske smittespredning, er et krav om, at man befinder sig i en radius af maksimalt 100 kilometer fra eget hjem. Dermed må mange stadig vente tålmodigt på at se venner og familie igen.

Hele genåbningen skal ifølge Stephanie Surrugue ses i det perspektiv, at Frankrig har været ekstremt hårdt ramt af coronavirus.

Flere end 26.000 af landets knap 67 millioner indbyggere har mistet livet til virusset. På de værste dage har antallet af dødsfald været oppe på 900 - det tal har de seneste par dage været under 80.

- Derfor vil man ikke se borgerne fimre rundt i landet for at besøge de familiemedlemmer, de savner. Eller tage på en ferie ved Middelhavet, de synes, de har fortjent. Derfor får vi også besked på, at det er max 100 kilometer fra hjemmet – ellers er det også en bøde.