FN's Menneskerettighedskomité retter tirsdag kritik mod Frankrigs tildækningsforbud - det såkaldte "burkaforbud".
Ifølge komitéen har to kvinder, der fik bøder for at have ansigtet dækket til i offentligheden, fået krænket deres rettigheder.
Kvinderne bør kompenseres økonomisk. Desuden bør loven fra 2010, der forbyder mennesker at bære klæder, der skjuler ansigtet i offentligheden, revideres.
- Den franske lov gør uforholdsmæssig skade på den klagende parts rettigheder til at udtrykke deres religiøse tro, siger komitéen i en udtalelse.
Dømt i 2012
Den påpeger, at den ikke var overbevist af Frankrigs påstand om, at forbuddet er nødvendigt af sikkerhedsmæssige- og sociale årsager.
De to kvinder blev kendt skyldige i 2012, da de bar en niqab, der dækkede det meste af ansigtet med en åbning til øjnene.
- I stedet for at beskytte helt tildækkede kvinder, kan forbuddet havde den modsatte effekt ved at holde dem indespærret i deres hjem, forhindre dem i at gøre brug af offentlige tilbud og marginalisere dem, skriver komitéen.
Andre EU-lande som Danmark, Østrig og Belgien har indført lignende tildækningsforbud. Men ifølge juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller vil kritikken ikke have afgørende betydning i forhold til lovgivningen, hvis en dansk person vælger at rejse en sag i FN's Menneskerettighedskomité.
- I Danmark har vi inkorporeret Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i dansk ret. Så en afgørelse der vil veje tungere end kritik fra FN. Men en kritik som denne vil selvfølgelig give ammunition til dem, der argumenterer for, at det er en dårlig lov. Og det kan sætte lande som Danmark og Frankrig i en kattepine. For vil de åbent gå ud og sige, at de ikke overholder FN's konvention om borgernes rettigheder?, siger han til DR Nyheder.
Kan genantænde debat
FN's Menneskerettighedskomité, der er en samling af uafhængige eksperter, arbejder på at sikre, at landene lever op til deres menneskeretlige forpligtelser.
Kritikken fra komitéen kan genantænde en debat, der har været i Frankrig gennem flere år om tørklæder og andre religiøse beklædningsgenstande.
Der var stor opbakning til loven, da den blev indført, mens landets tidligere leder Nicolas Sarkozy stadig var ved magten.
Men også mange sagde på det tidspunkt, at den ramte en lille del af troende muslimer i Frankrig, der bærer religiøse slør.
Der bor omkring fem millioner muslimer i Frankrig. Kvinder, der ignorerer forbuddet, kan få bøder på op mod 150 euro svarende til 1120 kroner.
Tildækningsforbuddet i Danmark trådte i kraft 1. august.
/ritzau/AFP/