Frankrig forlænger nedlukning – men løsner corona-grebet en smule

Franskmændenes mentale helbred er mærkbart forringet, og folk har svært ved at holde moralen oppe, siger korrespondent.

Franskmændene må leve med restriktioner længe endnu. Der er dog lempelser på vej. (Foto: Thomas coex © Scanpix)

I den kommende weekend vil Frankrig løsne en smule for det stramme corona-greb, som landets befolkning har levet under ad flere omgange siden foråret.

Det oplyste præsident Emmanuel Macron i en tale til nationen i aftes.

Her kom det frem, at flere butikker får lov til at holde åbent fra på lørdag. Der er dog langt fra tale om en tilbagevenden til normalen, og meldingen fra præsidenten blev fulgt af flere advarsler og forbehold.

Macron slog også fast, at den seneste måneds udgangsforbud bliver forlænget frem til 15. december. Derfor har franskmændene udsigt til i hvert fald yderligere tre uger, hvor man kun må forlade sit hjem med en gyldig attest fra indenrigsministeriet.

I starten af denne måned satte Frankrig flere triste smitterekorder, hvor det daglige antal registrerede nærmede sig 90.000. I mandags nåede man det laveste niveau i knap to måneder, da færre end 4.500 nye smittetilfælde blev registreret.

Det er dog alt for tidlige at sænke paraderne, lyder budskabet fra Macron, der slår fast, at det er nødvendigt at holde fast i en lang række restriktioner for at undgå, at Frankrig bliver ramt af en tredje bølge.

Ikke kun økonomiske konsekvenser

Mens nedlukningen altså bliver lempet en smule i weekenden, bliver den først ophævet den 15. december. Altså hvis de daglige smittetilfælde er faldet nok, siger Macron.

Her lyder kravet, at de daglige smittetilfælde skal væren nede omkring 5.000, mens der ikke må være flere end omkring 3.000 indlagte på de franske intensivafdelinger. Lykkes det, kan franskmændene få lov til at få ophævet nedlukningen og rejse frit mellem landets regioner.

Men selv hvis man når målet og afblæser udgangsforbuddet, vil der blive indført spærretid mellem 21 og 07.

Mens nedlukningen har kostet staten og erhvervslivet milliarder, har den også konsekvenser for franskmændenes mentale helbred. Det ses blandt andet ved, at 20.000 franskmænd hver dag ringer til den psykologiske kriselinje, som regeringen har oprettet, fortæller Stephanie Surrugue, DR's internationale korrespondent i Paris.

Hun peger på, at det franske sundhedsministerium blandt andet har meldt ud, at franskmændenes mentale helbred er mærkbart forringet, og at man oplever en stigning i såkaldte depressive syndromer.

Det gælder særligt de unge mellem 18 og 24, franskmænd med økonomiske problemer, og personer som i forvejen har psykologiske udfordringer.

- Så det er en situation, der ser alvorlig ud, når vi lytter til meldingerne fra myndighederne, siger Stephanie Surrugue.

Coronatræthed

I løbet af den seneste måneds nedlukning har det kun været tilladt at forlade sit hjem, hvis man har haft et gyldigt formål. Så som at tage i skole, handle, gå på arbejde eller dyrke motion - dog kun i højst en time om dagen og maksimalt en kilometer fra hjemmet.

Og det er noget, der sætter sit præg på franskmændene, siger Stephanie Surrugue.

- De otte ugers udgangsforbud i foråret var præget af chok, men trods alt også af forår. Nu er vi i en udmattelsesfase, som danskerne nok også kan nikke genkendende til, men den er nok mere voldsom her i Frankrig, hvor vi i går rundede 50.000 coronadødsfald.

Det voldsomme smitteudbrud i foråret overvældede sundhedssystemet i Paris. Derfor blev man blandt andet nødt til at sende covid-patienter til andre dele af landet med særlige hospitalstog. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)

- Nu får man så tilsat kulde, mørke og efterår, og folk er simpelthen bare i dårligt humør og har svært ved at holde moralen oppe, siger korrespondenten.

- Jeg vil sige, at udsigten til yderligere tre uger med udgangsforbud afløst af mindst en måneds spærretid ikke ligefrem er noget, der sætter fut under julehumøret.

Udsigt til jul med familien

Mens franskmændene må bide tænderne sammen i mindst nogle uger endnu, så er der udsigt til lidt julehygge i vintermørket. Den planlagte spærretid bliver nemlig sat på pause juleaften og nytårsaften, mens franskmændene også får lov til at rejse mellem regionerne for at fejre jul med deres familie, oplyser Macron.

- I juleferien skal vi gense vores nære og kære. Det glæder vi os alle over, men vi fristes også til at sænke paraderne. Vil vi ikke opleve en tredje nedlukning, er vi nødt til at være på vagt, lyder præsidentens formaning.

- Træk vejret og mødes, men jeg appellerer til jeres ansvarsfølelse. Det vil ikke blive en juleferie som andre.

Hvis smittetallene er lave nok, kan franskmændene også glæde sig til inden jul at få lov til at komme i biografen og teatret igen. Til gengæld må de skyde en hvid pil efter håbet om at nyde et glas vin på en bar eller en omgang coq au vin på den lokale restaurant.

Barer, caféer og restauranter skal nemlig holde lukket frem til i hvert fald 20. januar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter