Frankrig løfter pegefinger mod briter inden topmøde: 'De skal opføre sig pænt, hvis vi forlænger'

EU-landene skal beslutte, om brexit skal udskydes endnu engang.

Den franske europaminister, Amélie de Montchalin, var helt klar i mælet, da hun her til formiddag ankom til ministerrådsmøde i Luxembourg. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT © Scanpix)

Briterne skal ikke forvente, at de bare per automatik kan få lov til at udskyde brexit endnu engang.

De skal derimod diske op med en velbegrundet og troværdig forklaring, hvis det skal komme på tale. Samtidig skal de gøre det klart, hvordan de har tænkt sig at opføre sig, hvis de skal blive i EU lidt endnu.

Det var meldingen fra den franske europaminister, Amélie de Montchalin, da hun her til formiddag ankom til ministerrådsmøde i Luxembourg.

Her skal de diskutere morgendagens ekstraordinære EU-topmøde, hvor medlemslandene skal tage stilling til den britiske premierminister, Theresa Mays, seneste anmodning om at udskyde brexit.

- Vi skal først se, om der er troværdig, politisk opbakning til at forlænge brexit. Vi bliver nødt til at forstå, hvorfor Storbritannien har brug for en forlængelse, lød det fra den franske minister.

- Derudover er der spørgsmålet om, hvilken rolle Storbritannien skal spille i EU, hvis brexit bliver udskudt. Hvilke beslutninger ønsker de at påvirke? Fra EU’s side har vi store ambitioner for projektet, og der er reformer på bordet, som vi ønsker at holde fast i, sagde Amélie de Montchalin.

Tyskland: Ingen væsentlige fremskridt

Det var egentlig meningen, at Storbritannien skulle have forladt EU den 29. marts i år.

Det blev dog udskudt, da Theresa May ikke kunne finde opbakning i det britiske underhus til den skilsmisseaftale, hun har forhandlet på plads med EU.

Trods udsættelsen og forhandlinger med oppositionspartiet Labour har den konservative premierminister endnu ikke fundet opbakning til aftalen, og i sidste uge anmodede hunEU-landene om endnu en forlængelse.

Hun meddelte efterfølgende, at briterne nu vil forberede sig på at skulle afholde europaparlamentsvalg i maj. Det er nemlig nødvendigt, hvis brexit bliver udskudt på ubestemt tid.

Inden brexit-topmødet i Bruxelles understregede den tyske europaminister, Michael Roth, at situationen er meget frustrerende. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Men alle 27 EU-lande skal enstemmigt bakke op om en ny forlængelse. Hvis bare ét land modsætter sig, skal Storbritannien forlade EU nu på fredag uden en skilsmisseaftale.

Ifølge den tyske europaminister, Michael Roth, ønsker man fortsat, at briterne forlader EU-samarbejdet under ordnede forhold.

Men han understregede inden dagens møde, at den nuværende situation er ”meget, meget frustrerende”, og at man fortsat venter på ”væsentlige fremskridt” fra britisk side.

- På nuværende tidspunkt har intet ændret sig overhovedet. Vi overvejer selvfølgelig en passende forlængelse af brexit – herunder også en lang forlængelse. Den vil dog komme med nogle meget strenge betingelser, understregede han.

Den britiske premierminister rejser i dag til både den tyske hovedstad, Berlin, for at mødes med kansler Angela Merkel og Frankrigs hovedstad, Paris, for at mødes med præsident Emmanuel Macron.

EU-topmødet finder sted i morgen aften i Bruxelles.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk