Frankrig og Italien i asyl-slagsmål

Italien har store problemer med afrikanske flygtninge, men Frankrig nægter at åbne grænsen. EU-reglerne tillader det ikke.

200 flygtninge fra primært Sudan og Eritrea måtte overnatte på en klippestrand, da de blev fanget mellem Italien og Frankrig. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)

Hundredevis af afrikanske flygtninge er strandet ved grænsen mellem Frankrig og det nordlige Italien.

Og søndag talte Italiens premierminister Matteo Renzi for en ændring af EU's asylregler. Det skriver Reuters.

Matteo Renzi mener, at det internationale samfund har et ansvar for flygtningestrømmen efter nedkæmpelsen af Gaddafis styre i Libyen i 2011. Det efterfølgende kaos i landet har sendt flere hundredetusinde flygtninge over Middelhavet.

Frankrig afviser flygtninge 

Men Frankrigs indenrigsminister Bernard Cazeneuve afviser en ændring af reglerne, og vil fortsætte med at afvise flygtningene.

- Dublin-konventionens regler må respekteres. Når flygtninge ankommer til Frankrig, som er kommet gennem Italien og er registreret der, gælder EU-reglerne og det betyder, at de skal sendes tilbage til Italien, siger han til den franske tv-station BFM TV.

Italien: EU løber fra sit ansvar 

Italien har længe klaget over, at deres Europæiske partnere unddrager sig deres ansvar og lader sydeuropæiske lande som Italien og Grækenland i stikken på asylområdet.

Billeder har de seneste dage vist hundredevis af afrikanske migranter, som har slået lejr udenfor den italienske kystby Ventimiglia, kun en halv times kørsel fra den franske riviera.

Frankrig: Afvisning er nødvendig

Ifølge Bernard Cazeneuve blev 15.000 flygtninge afvist i 2014, et tal der er steget betragteligt i 2015, efter at indenrigsministeren har beordret, at økonomiske flygtninge, bliver sendt tilbage til det land de kommer fra.

- Det er nødvendigt for at sikre en velkomst til dem som er flygtninge. Der skal være en stram politik, siger han.

Italien må ifølge Cazeneuve acceptere, at landet er et samlingssted for illegale økonomiske flygtninge og asylansøgere, som så bliver sorteret, registreret og redistribueret i Europa.

Et problem for Italiens regering

Flygtningeemnet er helt sikkert et af de centrale punkter, når Frankrigs præsident Hollande og den britiske premierminister David Cameron besøger Italien i denne uge.

Flygtningekrisen i Italien er blevet en problemsag for den venstredrejede Renzi-regering.   Specielt efter at den indvandrerfjendtlige Nordiske Liga gik frem ved det seneste regionalvalg.

 • 200 flygtninge fra primært Sudan og Eritrea måtte overnatte på en klippestrand, da de blev fanget mellem Italien og Frankrig. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • En gruppe af flygtninge står samlet på klippestranden ved Saint Ludovic-grænseovergangen mellem Ventimiglia, Italien, og Menton, Frankrig. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Omkring 200 flygtninge fra primært Eritrea og Sudan forsøgte at krydse grænsen til Frankrig, men deres vej blev blokeret af italiensk politi og franske politisoldater. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Ifølge Dublin-konventionen, som EU-landene skal følge, skal flygtninges asyl-sag behandles i det land, hvor de først bliver registreret. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Men den konvention huer ikke alle italienske politikere. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Den italienske premierminister Matteo Renzi opfordrede søndag til at ændre reglerne. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Andre italienske politikere har længe klaget over ansvaret , fordi det i deres øjne efterlader de sydlige middelhavslande med en større flygtningebyrde, end de kan bære. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • På den anden side af Saint Ludovic-grænsen, i Frankrig, kritiserer indenrigsministeren Bernard Cazeneuve derimod Italien. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • - Dublin-reglerne skal respekteres. Når migranter ankommer i Frankrig, efter de har været igennem Italien og er registreret der, gælder de europæiske regler, og det betyder, at de må sendes retur til Italien, sagde Bernard Cazeneuve i går til den franske tv-station BFM TV. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Og mens de franske og italienske politikere diskuterer ansvar, sidder de 200 afrikanske flygtninge tilbage på stenstranden 30 minutter fra den franske riviera. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • På klippestranden er en lille gruppe stimlet sammen om et skilt med teksten 'Politisk svar fra Den Europæiske Union'. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • Ifølge det franske indenrigsministerium er i omegnen af 15.000 migranter blevet sendt tilbage over grænsen i 2014, og det antal er steget i løbet af 2015, skriver Reuters. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • En af de 200 flygtninge sidder med et nødhjælps-tæppe om sig på stranden ved grænseovergangen. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
 • 'Vær sød at åbne vejen', lyder skriften på en af dem, der er strandet mellem den italienske og franske grænse. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)
1 / 14