Frankrig og Italien i hård ordkrig over afvist migrantskib

Mens 630 migranter er sendt på yderligere 1.300 km sørejse, udveksles heftige diplomatiske signaler.

Migranterne på Aquarius levede under trange forhold, imens de ventede på hvad der skulle ske med dem. (Foto: handout © Scanpix)

Tvisten mellem Frankrig og Italien, som blev udløst da sidstnævnte afviste at tage imod 630 migranter ombord på et skib, har resulteret i en travl dag for de to EU-landes diplomater.

Krisen begyndte for alvor i går aftes, da den franske præsident via en talsmand beskyldte Italien for kynisme og uansvarlighed, da landet lukkede havnene for skibet, som ejes af en humanitær organisation.

Men den udtalelse er uacceptabel, lød det i morges fra Italiens udenrigsminister Enzo Moavero Milanesi, som kaldte den franske ambassadør i landet til samtale.

Senere krævede Italiens vicepremierminister Matteo Salvini, der er formand for det højreorienterede Lega, en undskyldning fra Frankrig for Macrons bemærkning.

Og trumfen blev sat, da Italien uden nærmere forklaring aflyste et møde mellem de to landes finansministre, som skulle have været afholdt i dag.

Nyt møde kan være på vej

Her til eftermiddag tyder noget dog på, at de diplomatiske stridigheder er ved at tage af i intensitet, om end det endnu ikke er bekræftet af officielle kilder.

Reuters citerer nu en unavngiven talsmand for det franske finansministerium for, at landets finansminister Giovanni Tria alligevel vil mødes med sin franske tilsvarende.

- Ministrene har talt sammen over telefonen. De blev enige om, at hr. Tria tager til Paris en af de kommende dage, siger talsmanden til nyhedsbureauet.

Samtidig lyder det fra præsident Emmanuel Macrons kontor, at Italien ikke har skruet sagen op til højeste niveau, og aflyst et møde mellem ham og premierminister Giuseppe Conte.

Det foreslog Legas Matteo Salvini ellers tidligere på dagen.

- Indtil videre har vi ikke modtaget en anmodning fra den italienske premierminister om en undskyldning, eller en mulig aflysning af hans besøg, lyder det fra medarbejderen til Reuters.

Frankrig forstår Italiens problem

Den tilsyneladende nedskalering af den diplomatiske tvist kommer efter, at Frankrig i dag rakt hånden frem, og understregede at man godt kan forstå Italiens dilemma.

Godt nok er migrantstrømmen over Middelhavet fra Libyen i år faldet med 77 procent, efter at Italien og EU er begyndt at uddanne libyske kystvagter, som skal stoppe menneskesmuglerne.

Men de seneste fem år, er der ankommet 640.000 flygtninge og migranter til Sicilien. En del af dem er ankommet på migrantskibe fra flere private humanitære organisationer, som sejler i området for at hjælpe nødstedte.

Blandt andet den italienske kystvagt, som koordinerer redningsaktionerne i farvandet, samarbejder med organisationerne. 400 af migranterne på skibet, som udløste tvisten, var reddet af den italienske flåde.

Frankrig er "helt klar over den byrde, som migrationspresset placerer på Italien" og vil samarbejde med Rom om problematikken, sagde talsmand for det franske udenrigsministerium Agnes von der Muhll ifølge Reuters.

En uge til søs - efter redning

Sagen om de 630 migranter ombord på Aquarius, et udtjent tysk kystvagtskib som ejes af organisationen SOS Méditerranée, begyndte søndag aften, da Italien gjorde det klart, at landets havne var lukket for skibet.

Italien forsøgte i stedet at sende det til Malta, som også afviste det. Imens situationen ombord på det overlæssede skib blev gradvist værre, måtte det derfor ligge i venteposition mellem Malta og Sicilien og håbe på en løsning.

Den kom, da Spanien overraskende besluttede at tage imod skibet. Størstedelen af migranterne er nu flyttet tilbage på italienske flåde- og kystvagtskibe, og i gang med den 1.300 kilometer lange rejse til spanske Valencia.

Her forventes flokken, som tæller 137 mindreårige og flere gravide, at ankomme lørdag aften, en uge efter de blev reddet.

Hollandsk skib venter på garantier

Italien tog i dag imod et af dets egne kystvagtskibe med 900 migranter.

Landet understreger samtidig, at de lukkede havne kun gælder de private organisationer, som Lega-leder Matteo Salvini tidligere har beskyldt for at agere taxi-service for migranter og menneskesmuglere.

Situationen har fået det hollandsk indregistrede Seawatch III til at trække i bremsen.

Skibet blev tilkaldt af et amerikansk flådeskib til at overtage ansvaret for 41 migranter, som overlevede et forlis hvor 12 døde.

Mandskabet afviser at tage imod flygtningene, før der foreligger garantier for, at de kan sættes af i en nærliggende og sikker havn.

Facebook
Twitter